VIDEO Pestovanie jahôd v experimentálnych skleníkoch pod hladinou mora

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 17:00 • 2 min
VIDEO Pestovanie jahôd v experimentálnych skleníkoch pod hladinou mora

JANOV – Pri pobreží Talianska vznikol netradičný projekt s názvom Nemo Garden, ktorý vybudoval experimentálne skleníky pod vodou.

slovakia

left justify in out

V ponorených guliach sa pestujú rôzne rastliny, ako jahody, fazuľa či šalát. Skleníky využívajú ustálené teploty mora a vysokú koncentráciu oxidu uhličitého. Na zabezpečenie ideálnych podmienok pre rast týchto rastlín sú gule ukotvené šesť metrov pod hladinou mora, udržiava sa v nich 26°C a 83% vlhkosť.

Nemo Garden funguje už štvrtý rok a je to výskumný projekt americkej spoločnosti Ocean Reef Group, ktorá vyrába potápačské výstroje a potreby. Za inovatívnym nápadom toho projektu stojí prezident Ocean Reef Group Sergio Gamberini, ktorý na túto myšlienku prišiel počas dovolenky v Taliansku.

"Snažím sa robiť niečo, čo je trochu iné a ukázať krásu oceánu," povedal Gamberini. "Dúfam, že urobíme niečo pre mladých ľudí a inšpirujeme ich k novým nápadom."

Po dlhom experimentovaní má firma už celú kolóniu biosfér, v ktorých v podvodnej ríši pestujú rastliny. Nemo Garden môžete sledovať aj cez live stream a rovnako si môžete pozerať reálne údaje o hladine kyslíka a oxidu uhličitého v biosférach.

 


Broadcast live streaming video on Ustream

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies