Pestovanie biopalív na poľnohospodárskej pôde má mať limity, súhlasia ochranári

NETKY.SK • 26 Február 2015, 10:12 • 2 min
Pestovanie biopalív na poľnohospodárskej pôde má mať limity, súhlasia ochranári

BRATISLAVA - Hlasovaním o obmedzení pestovania biopalív na poľnohospodárskej pôde dal Európsky parlament (EP) podľa Tatiany Nemcovej zo SOS/BirdLife Slovensko jasný signál, že budúcnosť majú iba tie obnoviteľné zdroje energie, ktoré skutočne prispievajú k riešeniu klimatickej zmeny a sú prijateľné z pohľadu ochrany prírody.

slovakia

left justify in out

Výbor EP pre životné prostredie tento týždeň schválil limit pre biopalivá pestované na poľnohospodárskej pôde a komplexnejší spôsob výpočtu emisií spojených s ich výrobou.

 

Schválenie limitu dáva podľa environmentalistov Európskemu parlamentu silný mandát pri konečnej dohode s Európskou radou. Tvrdia, že ak sa parlamentu podarí dohodnúť s Európskou radou, táto dohoda by znamenala výrazné obmedzenie pestovania biopalív, ktoré konkurujú potravinám. "Pokročilé biopalivá, ktorým parlament dal zelenú, majú potenciál byť lepšou voľbou ako súčasné biopalivá. Avšak, aby sa nezopakovali chyby z minulosti, je nutné zakotviť prísne kritériá a limity pre suroviny, z ktorých budú vyrábané," uviedol Miroslav Mojžiš z Priateľov Zeme-CEPA.

 

"Na Slovensku našťastie ľudia pre biopalivá zatiaľ nehladujú ako je tomu v krajinách ako Malajzia alebo Indonézia, kde ľudia prichádzajú o pôdu, ktorá ich živí, ako aj o vzácne pralesy práve pre produkciu biopalív. Avšak aj u nás plodiny pre biopalivá vytláčajú produkciu potravín a krmovín, čím priamo znižujú potravinovú sebestačnosť krajiny," povedal Daniel Lešinský z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA). Upozornil, že sa tiež pestujú spôsobom, ktorý zaťažuje prírodu hnojivami a rezíduami pesticídov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies