Peskov: Rusko bude pokračovať v náletoch v blízkosti sýrskych hraníc s Tureckom

NETKY.SK • 25 November 2015, 12:56 • 2 min
Peskov: Rusko bude pokračovať v náletoch v blízkosti sýrskych hraníc s Tureckom

MOSKVA - Rusko bude pokračovať v náletoch na bašty Islamského štátu (IS) na sýrskom území v blízkosti hraníc s Tureckom a bude postupovať v súlade s medzinárodným právom a žiadosťou sýrskeho vedenia, vyhlásil dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

slovakia

left justify in out

Vysvetlil, že teroristi sú blízko tureckého územia. V mene Ruska dodal: "Veľmi by sme chceli, aby sa teroristi a povstalci držali ďalej od tureckých hraníc. Ale, žiaľ, majú tendenciu byť na území Sýrie čo najbližšie k tureckým hraniciam."


Peskov týmito slovami odpovedal na otázku novinárov, či ruské ozbrojené sily zvažujú možnosť "držať sa ďalej od tureckých hraníc", a to v súvislosti s utorkovým incidentom, keď turecká stíhačka zostrelila ruský bombardér.


"Nič také ako 'ďalej od tureckých hraníc neexistuje'," vysvetlil Peskov s tým, že existuje "taký pojem ako sýrsky vzdušný priestor," v ktorom sa pohybujú ruské lietadlá v rámci svojej misie na pomoc sýrskej vládnej armáde.


Peskov ubezpečil, že ruské "operácie budú pokračovať, určite." Zdôraznil pri tom, že prioritou je prijať opatrenia na zaručenie bezpečnosti ruských letcov a letectva v Sýrii.


Tlačové agentúry dnes dopoludnia citovali ruského ministra obrany Sergeja Šojgu, ktorý informoval, že do Sýrie, na ruskú základňu Humajmím, bude prevezený moderný systém protilietadlovej obrany S-400. Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý nezávisle od Šojgu oznámil presun systému S-300 do Sýrie, súhlasil s návrhom ministerstva obrany na vyslanie modernejšej verzie.


Peskov vysvetlil, že pri rozhodovaní o vyslaní systému S-400 Rusko vychádzalo z toho, že bombardér Su-24 bol zostrelený v sýrskom vzdušnom priestore, čo je porušenie medzinárodného práva a nepriateľský akt. Dodal, že Rusko sa pri hodnotení incidentu opiera o údaje ruských špecialistov, ktorí nasledovali let zostreleného Su-24.


Hovorca Kremľa na stretnutí s novinármi vyhlásil, že Rusko má - "aspoň v tejto fáze" - pochybnosti o zámere Turecka spolupracovať v boji proti terorizmu. Peskov však zdôraznil, že tento postoj Ruska neplatí pre ostatných členov koalície. Ruská federácia potvrdzuje záväzok vytvoriť širokú koalície proti Islamskému štátu (IS), uviedol Peskov.


O tomto návrhu bude vo štvrtok v Moskve s Putinom rokovať francúzsky prezident Francois Hollande, informovala agentúra Reuters. Rusko a po útokoch v Paríži aj Francúzsko označujú širokú koalíciu za najefektívnejší nástroj na boj s IS.


Peskov dodal, že ruské lietadlá budú pokračovať vo svojej misii v Sýrii, pričom budú ničiť infraštruktúru teroristov, brániť ilegálnym dodávkam ropy a ropných produktov, ktoré sú pre IS hlavným zdrojom príjmov.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies