Peskov : Rodinné konflikty nemožno porovnávať s prípadmi domáceho násilia

NETKY.SK • 25 Január 2017, 13:17 • 2 min
Peskov : Rodinné konflikty nemožno porovnávať s prípadmi domáceho násilia

MOSKVA - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyjadril presvedčenie, že rodinné konflikty nemožno stavať na roveň prípadom domáceho násilia. Diskusia na túto tému by sa podľa neho mala preniesť na pôdu Štátnej dumy, ktorá sa koncom tohto týždňa bude v treťom čítaní zaoberať kontroverzne prijímaným návrhom zákona o dekriminalizácii domáceho násilia.

slovakia

left justify in out

"Treba veľmi jasne rozlišovať medzi rodinnými vzťahmi a recidívami," zdôraznil Peskov. "Ak si prečítate návrh zákona, všimnete si, že za prípady recidív je trestnoprávna zodpovednosť," uviedol v reakcii na diskusiu o návrhu zákona, ktorý dnes Štátna duma schválila v druhom čítaní.

Táto kontroverzná právna norma rozpútala v Rusku vlnu protestov. Vznikla proti nemu i petícia, ktorá má už státisíce podpisov.

V súlade s návrhom zákona sa za priestupok bude považovať len prvý prípad domáceho násilia, každý ďalší bude už trestným činom.

Fyzický útok zákon definuje ako konanie, ktoré spôsobilo fyzickú bolesť, ale nie práceneschopnosť. Ide o rezné rany a modriny. Ľahké poškodenie zdravia bude - ako aj doteraz - trestným činom.

Vlani v lete Štátna duma schválila návrh zákona, podľa ktorého je fyzické násilie - ak k nemu došlo prvýkrát, v rámci rodiny a bez zdravotných následkov - trestným činom. Ak fyzický útok bez následkov na zdravie spáchala "neznáma osoba", v prvom prípade ide o priestupok, pri druhom a ďalšom útoku sa klasifikuje ako trestný čin.

Návrh, ktorým sa poslanci zaoberali aj dnes, upravuje túto situáciu a stanovuje, že "ľahké" násilie v rodine spáchané prvýkrát sa bude považovať len za priestupok, pri jeho opakovaní už za trestný čin.

Štátna duma sa návrhom zákona v treťom čítaní bude zaoberať 27. januára.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona