Peskov reagoval na USA, Rusko nedisponuje žiadnymi informáciami o pripravovaných chemických útokoch v Sýrii

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 14:21 • 2 min
Peskov reagoval na USA, Rusko nedisponuje žiadnymi informáciami o pripravovaných chemických útokoch v Sýrii

MOSKVA - Rusko nemá informácie o pripravovaných chemických útokoch v Sýrii.

slovakia

left justify in out

V Moskve to dnes vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý reagoval na vyhlásenie Bieleho domu z noci nadnes, že Spojené štáty majú "potenciálny" dôkaz, že sýrska vláda pripravuje ďalší útok chemickými zbraňami.

 

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer v noci nadnes uviedol, že Spojené štáty "zaznamenali potenciálne prípravy" vlády prezidenta Bašára Asada na ďalší chemický útok, ktorý "by pravdepodobne mohol mať za následok masovú vraždu civilistov vrátane nevinných detí". Podľa Spicera ide o rovnaké prípravy, aké sa uskutočnili pred chemickým útokom, pri ktorom 4. apríla v meste Chán Šajchún zahynulo takmer 90 ľudí vrátane žien a detí.

 

Spicer zároveň Sýriu varoval, že "ak sa Asad s použitím chemických zbraní dopustí ďalšej masovej vraždy, on a jeho armáda za to draho zaplatia". Biely dom zatiaľ dôkazy o pravdivosti svojich tvrdení neposkytol.

 

Peskov označil podobné vyhrážky adresované legitímnym predstaviteľom Sýrie za neprijateľné. Kritizoval tiež americkú vládu, že použila slovné spojenie "ďalší chemický útok", hoci nezávislé vyšetrovanie aprílového útoku sa neuskutočnilo - napriek tomu, že Rusko oň žiadalo. "Preto si nemyslíme, že by bolo možné zvaľovať vinu na sýrske ozbrojené sily," uviedol Peskov.

 

Ruský senátor Franc Klincevič dnes pre agentúru RIA Novosti tiež odmietol varovanie USA ohľadom pripravovaného chemického útoku v Sýrii a označil ho "za prípravu na novú cynickú a bezprecedentnú provokáciu" - zrejme v podobe útoku na pozície sýrskych síl.

 

Podobný názor má podľa agentúry TASS aj Klincevičov kolega z Rady federácie Konstantin Kosačev.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona