Peskov poprel, že by Merkelová dala Putinovi ultimátum

NETKY.SK • 9 Február 2015, 14:00 • 2 min
Peskov poprel, že by Merkelová dala Putinovi ultimátum

MOSKVA - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes uviedol, že tón rokovaní prezidenta Vladimira Putina s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom bol konštruktívny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

O žiadnych ultimátach adresovaných Putinovi "nemôže byť ani reč," vyhlásil Peskov pre rozhlasovú stanicu Govorit Moskva.
     

Dodal, že ultimatívnym tónom s Putinom "nikto nikdy nehovoril a nebude, ani keby veľmi chcel".
     

Peskov zrejme reagoval na dnešný článok v denníku Wall Street Journal, ktorý s odvolaním sa na diplomatické zdroje napísal, že Merkelová údajne dala Putinovi ultimátum: žiadala, aby akceptoval Západom predložený plán na urovnanie krízy na východe Ukrajiny, v opačnom prípade pohrozila zosilnením sankcií uvalených Západom na Rusko.
     

Samotný Putin po rokovaniach s Merkelovou a Hollandom, ktoré sa uskutočnili minulý piatok v Moskve, informoval, že sa dohodli na ďalšej schôdzke. Tá sa uskutoční túto stredu v Minsku, ale - ako zdôraznil Putin - za predpokladu, že sa dovtedy podarí vyriešiť celý rad pozícií, o ktorých sa poslednom čase intenzívne diskutovalo. 
     

Peskov označil piatkové rokovania v Moskve, ako aj na ne nadväzujúci telefonický rozhovor v nedeľu za "konštruktívne a obsažné".
     

Putinov názor, že konanie stredajšej schôdzky šéfov štátov a vlád tzv. normandskej štvorky je ešte neisté, potvrdzuje aj dnešné vyhlásenie hovorcu nemeckého ministerstva zahraničných vecí, ktorý však uviedol, že Nemecko spraví všetko, čo je v jeho silách, aby sa rokovania v Minsku uskutočnili.
     

Prípravné rokovania pred minskou schôdzkou sa dnes konajú práve v Berlíne.
     

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas víkendu vyjadril nádej, že v Minsku budú prijaté dôležité rozhodnutia.   
     

Západné krajiny podľa Lavrova čoraz lepšie chápu, že je nutné vzdať sa obviňovania Ruska a výziev na jeho potrestanie v súvislosti s vývojom na Ukrajine a že, naopak, začať hovoriť o vytvorení pevného systému európskej bezpečnosti. Lavrov súčasne uviedol, že väčšina západných politikov sa s Ruskom zhoduje v negatívnom názore na dodávky zbraní ukrajinskej armáde.
     

K situácii na Ukrajine sa dnes v rozhovore pre egyptský denník al-Ahram vyjadril aj samotný prezident Vladimir Putin. Rozhovor sa uskutočnil v súvislosti s nadchádzajúcou Putinovou návštevou v Egypte.
     

Ruský prezident vyhlásil, že podmienkou pre riešenie krízy na Ukrajine je okamžité zastavenie "trestnej operácie" vládnych síl na juhovýchode krajiny a vypracovanie takého návrhu ústavnej reformy, ktorá by vyhovovala všetkým občanom Ukrajiny.
     

Podľa Putina kríza na Ukrajine bude pokračovať dovtedy, kým sa medzi sebou nedohodnú samotní Ukrajinci, kým sa na Ukrajine nezastaví vyčíňanie radikálov a nacionalistov a kým sa spoločnosť "neskonsoliduje na základe pozitívnych hodnôt a skutočných záujmov Ukrajiny". Putin upozornil, že na dosiahnutie týchto cieľov je nutné, aby vedenie v Kyjeve dokázalo načúvať vlastnému národu a bolo schopné nájsť spoločný jazyk so všetkými politickými silami a regiónmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies