Peskov: Plynu v Európe by bolo viac, keby nám v tom sama Európa nebránila

NETKY.SK • 27 Júl 2022, 19:22 • 2 min
Peskov: Plynu v Európe by bolo viac, keby nám v tom sama Európa nebránila

MOSKVA - Rusko znížilo v stredu dodávky plynu do Európy cez kľúčový plynovod Severný prúd 1 zhruba o polovicu, čím sa dodávky zredukovali na pätinu kapacity plynovodu. Gazprom ako dôvod uviedol nevyhnutnosť opravy ďalšej turbíny.

slovakia

left justify in out

Včera sme vás informovali o novej dohode, ktorú podpísali členské štáty Európskej únie a dnes sme vám už priniesli aj správu, že výpadok, žiaľ, napriek predtým deklarovaným stanoviskám ministra hospodárstva Richarda Sulíka a Slovenského plynárenského priemyslu(SPP), pocítila už aj naša krajina. 

 

Viac sa dozviete tu: Slovenský plynárenský priemysel prináša zlú správu!

 

img

 

Dnes sa k aktuálnej situácii vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rusi okrem iného hovoria, že stále nemajú potrebné dokumenty z Nemecka a Kanady. 

 

Gazprom dodáva toľko plynu, koľko je potrebné a možné. Vieme, že technické možnosti na dodávky suroviny sa v súčasnosti zhoršili," povedal Peskov a dodal že Gazprom bol a stále je spoľahlivým garantom všetkých svojich záväzkov, nemôže však garantovať dodávky, ak pre európske sankcie nie je možné robiť servis zahraničných komponentov."

 

Viac o dohode: Aké výnimky pre nás v Bruseli vyjednal minister hospodárstva Richard Sulík?

 

img

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok vyhlásil, že Moskva stále nedostala riadne vysvetlenie o postavení turbíny z plynovodu Nord Stream 1, ktorú nemecká spoločnosť Siemens Energy poslala na opravu do Kanady. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov už predtým uviedol, že turbína ešte stále nedorazila, ale Moskva dúfa, že bude nainštalovaná "čo najskôr".

Ruský štátny plynárenský gigant Gazprom v pondelok (25. 7.) oznámil, že dostal dokumentáciu o turbíne, no niektoré problémy a riziká pretrvávajú.

 

Z domova: Módny editoriál manželov Zelenských pobúril slovenskú političku!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona