Peskov: Moskva očakáva z Paríža a Berlína komentár k vývoju na Ukrajine

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 12:46 • 2 min
Peskov: Moskva očakáva z Paríža a Berlína komentár k vývoju na Ukrajine

MOSKVA - Kremeľ očakáva, že "európski partneri" v normandskej štvorke zverejnia svoje stanovisko k rozhodnutiu ukrajinského parlamentu ohľadom osobitného štatútu pre oblasť Donbasu na východe Ukrajiny. Uviedol to dnes v Moskve kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Konštatoval tiež, že ak počas realizácie minských mierových dohovorov dôjde "k nebezpečnému stroskotaniu", bude nutné, aby všetci, ktorí ich garantovali, "vyvinuli (v záujme nápravy) energické úsilie". "My podporujeme každý dialóg," zdôraznil Peskov.

 

Hovorca pripomenul dohady o prítomnosti amerických a britských vojenských inštruktorov na ukrajinskom východe. Uviedol, že ak sa potvrdia, nijako to neprispeje k upevneniu dôvery ani k uvoľneniu napätia. "Jednoznačne možno povedať, že to neprispieva k urovnaniu konfliktu," upozornil Peskov.

 

Agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo obrany informovala, že britskí vojenskí inštruktori vycestujú na Ukrajinu, aby tamojším ozbrojeným silám poskytli kurzy prvej pomoci a taktický výcvik. Hovorca rezortu Oleksandr Motuzianik nešpecifikoval počet inštruktorov, ale uviedol, že výcvik by mal trvať dva mesiace. Podľa britskej stanice BBC skupina inštruktorov má 35 členov a výcvik sa už začal v meste Mykolajiv.

 

Ukrajinský parlament v utorok schválil prezidentom Petrom Porošenkom predložený návrh zákona, podľa ktorého bude separatistickým územiam v Donbase udelený osobitný štatút až po usporiadaní komunálnych volieb, a to podľa ukrajinskej jurisdikcie.

 

Ukrajinskí poslanci schválili aj návrh, ktorý označuje samozvanú Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) za "dočasne okupované územia". Parlament zároveň odobril výzvu prezidenta Petra Porošenka, aby Bezpečnostná rada OSN a Rada Európskej únie vyslali na východ Ukrajiny kontingent mierových síl.

 

Rusko i vedenie proruských republík vyhlásených na východe Ukrajiny tieto návrhy ostro kritizovalo a upozornilo, že sú v rozpore s dohodou podpísanou 12. februára v Minsku. Hovorca Peskov v stredu konštatoval, že po hlasovaní ukrajinského parlamentu "sme sa vzdialili od realizácie minských dohôd".

 

Kremeľský hovorca súčasne informoval, že lídri krajín tzv. normandskej štvorky - Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska - sa zatiaľ nedohadovali o novom stretnutí alebo spoločnom telefonáte.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona