Pesimizmus firiem sa zvýšil, na budúci rok stavebníctvo klesne o 6 %

NETKY.SK • 29 November 2012, 12:41 • 2 min
Pesimizmus firiem sa zvýšil, na budúci rok stavebníctvo klesne o 6 %

Pesimizmus firiem sa zvýšil, na budúci rok stavebníctvo klesne o 6 % - Slovensko Výkon slovenského stavebníctva klesne počas budúceho roka medziročne o 6 %. Vyplýva to z najnovšej Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú vypracovala spoločnosť C

slovakia

left justify in out

img

Výkon slovenského stavebníctva klesne počas budúceho roka medziročne o 6 %. Vyplýva to z najnovšej Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú vypracovala spoločnosť CEEC Research a KPMG Slovensko. 

"Aktuálne vidíme, že na trhu je príliš veľa ponúkaných kapacít, ceny sú nízke a začína sa to prejavovať na kvalite," povedal dnes na konferencii Stretnutie lídrov slovenského stavebníctva 2012 v Bratislave riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek.

Väčšina riaditeľov slovenských firiem si na základe prieskumu, ktorý bol podkladom pre analýzu, myslí, že odvetvie sa zatiaľ nachádza len v polovici pomyselnej krízy. Stavebníctvo tak bude podľa nich klesať i v nasledujúcich dvoch rokoch. Ešte v auguste tohto roku očakávali stavebné spoločnosti budúcoročný pokles odvetvia o 1,7 %, teraz už ich riaditelia hovoria o poklese o 6 %.

Ekonomická situácia je momentálne horšia než vlani v takmer polovici stavebných spoločností, pričom pre budúci rok očakáva tretina firiem ďalšie zhoršenie. Jedným z dôvodov je podľa prieskumu aj zlá finančná situácia na strane zadávateľov zákaziek, teda investorov. Vyhliadka na zväčšenie objemu nových zákaziek je obmedzená.

Približne 82 % riaditeľov stavebných firiem je rozhodnutých šetriť finančné prostriedky, a tak neplánujú investovať do vzdelania a nových technológií. Takisto dochádza k znižovaniu kvality stavebných diel, keďže 42 % spoločností potvrdilo, že sú nútené znižovať kvalitu.

Vzhľadom na zlý vývoj v odvetví stavebníctva na Slovensku zvažuje 41 % firiem, že sa zapoja do iných odborov a prekonajú tak krízu a nedostatok zákaziek. Polovica riaditeľov plánuje skôr čiastočnú zmenu odboru a druhá polovica plánuje zo stavebníctva odísť úplne.
Ján Počiatek: Vyhliadky stavebníctva sú alarmujúce, pomôcť môže nový zákon.
Vyhliadky stavebníctva na Slovensku sú podľa šéfa rezortu výstavby Jána Počiatka (Smer-SD) alarmujúce. Jeho ministerstvo si však tento problém uvedomuje a urobí všetko pre to, aby odvetviu pomohlo.

"Kríza stavebníctva na Slovensku je spôsobená nedostatkom súkromného dopytu, ktorý štát nedokáže v plnej miere replikovať,"upozornil dnes v Bratislave Počiatek na konferencii Stretnutie lídrov slovenského stavebníctva.

Minister vidí možnú pomoc sektoru zo strany vlády SR v prepracovaní stavebného zákona, ktorého súčasná podoba je podľa Počiatka zastaraná. Zákon je pritom neflexibilný a nevystihuje súčasné potreby na stavebnom trhu. Prvotnú podobu nového návrhu stavebného zákona plánuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR predstaviť v najbližších mesiacoch. "Plánujeme zjednodušiť a urýchliť povoľovacie procesy pri všetkých stavbách, kde to len bude možné,"uviedol Počiatek na margo plánovaných zmien.

Ako však na konferencii upozornil prezident spoločnosti Doprastav Dušan Mráz, novú podobu stavebného zákona už sľubovalo niekoľko vlád a jeho príprava trvá už 15 rokov. Súkromný sektor ho pritom už niekoľkokrát pripomienkoval. "Ak by došli ďalšie predčasné voľby, tak my sa toho zákona nedočkáme ani v roku 2020," vyhlásil Mráz.

Počiatek však oponoval, že na poste ministra rezortu dopravy a výstavbu je len 6 mesiacov a doposiaľ dal len jeden verejný sľub. "Stojím si za tým, že tá novela bude pripravená na jar budúceho roku,"vyhlásil Počiatek. Dodal, že počas budúceho roku by mohol byť nový zákon aj prijatý.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies