Pes Theo, vyhľadávač bômb z Afganistanu, získal medailu M. Dickinovej

NETKY.SK • 26 Október 2012, 07:04 • 2 min
Pes Theo, vyhľadávač bômb z Afganistanu, získal medailu M. Dickinovej

Pes Theo, vyhľadávač bômb z Afganistanu, získal medailu M. Dickinovej - Krimi Nositeľom Dickinovej medaily, ktorú britská armáda udeľuje za statočnosť zvieratám, sa najnovšie stal skúsený vyhľadávač bombových náloží a zbraní - pes Theo.

slovakia

left justify in out

img

Nositeľom Dickinovej medaily, ktorú britská armáda udeľuje za statočnosť zvieratám, sa najnovšie stal skúsený vyhľadávač bombových náloží a zbraní - pes Theo.

Kríženec špringelšpaniela sa stal nositeľom prestížnej ceny posmrtne, keďže po piatich mesiacoch služby pri vyhľadávaní bombových náloží nastražených pri cestách v Afganistane zahynul vlani v marci spoločne so svojím pánom, Liamom Taskerom. 

Pri akcii v provincii Helmand sa obaja dostali do prestrelky, v ktorej Tasker padol. Pes Theo uhynul o pár hodín neskôr na britskej základni, zrejme v dôsledku veľkého stresu.

Telá pána i jeho psa prepravili do Británie tým istým lietadlom. 

Ocenenie v prítomnosti Taskerových príbuzných dnes v Londýne prevzal seržant Matthew Jones a jeho pes Grace.

Plukovník Neil Smith z veterinárnej služby britskej armády v krátkom prejave uviedol, že "touto cenou nevyznamenávame len veľmi osobitého psa, ale aj prínos všetkých psov z nášho tímu pre vyhľadanie výbušnín a zbraní a tým aj záchranu ľudských životov". 

Medaila je pomenovaná po ochrankyni zvierat Marii Dickinovej. Na bronzovom medailóne je nápis "Za statočnosť" a podnadpis "Aj my slúžime". Dickinovej medaila sa udeľuje od roku 1943 a vyznamenáva sa ňou statočnosť zvierat. Jej nositeľmi sa stali poštové holuby, kone, psy, mačky. Dnes ocenený Theo je v poradí 64. vyznamenaným zvieraťom.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona