PES potvrdila kandidatúru Schulza na predsedu Európskej komisie

NETKY.SK • 6 November 2013, 16:58 • 2 min
PES potvrdila kandidatúru Schulza na predsedu Európskej komisie

BRUSEL - Strana európskych socialistov (PES), druhý najväčší celoeurópsky politický subjekt, dnes na zasadnutí v Bruseli potvrdila nomináciu predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza za svojho kandidáta na post predsedu Európskej komisie.

slovakia

left justify in out

"V roku 2010 hlasovalo o Európskej komisii a jej predsedovi iba 488 poslancov Európskeho parlamentu. Chcem, aby sa v roku 2014 o tom vyjadrilo 390 miliónov občanov," uviedol Schulz s odkazom na budúcoročné európske voľby. Schulz sa zaviazal, že počas nasledujúcich štyroch mesiacov obíde všetky členské socialistické a sociálnodemokratické strany, než sa aj oficiálne stane "spoločným kandidátom" PES na volebnom kongrese 1. marca 2014.

"Som poctený a s pokorou prijímam dôveru a podporu PES," povedal Schulz po ukončení dnešného zasadnutia delegátov PES v Bruseli. Dodal, že v záujme o čo najširšie zapojenie európskych voličov do európskych volieb bude cestovať po členských stranách PES a pozorne vnímať existujúce obavy a nápady.

Schulz odmietol kritické hlasy, ktoré odsudzujú personálnu politizáciu európskych volieb v otázke zostavenia Európskej komisie. Dodal, že milióny občanov EÚ majú pocit, že Európska komisia je už dlho spolitizovaná, pričom prevláda pocit, že ide o politiku elít. "Je čas pre spojenie medzi inštitúciami EÚ a občanmi únie. Je na čase vybudovať takú Európu, do ktorej ľudia budú môcť investovať, pretože vedia, že EÚ investuje do nich. Najlepší spôsob, ako dokázať, že EÚ pracuje pre ľudí, je zapojiť ich do tejto práce," konštatoval Schulz.

Európski socialisti sa v roku 2009 zaviazali, že pre voľby do Európskeho parlamentu v roku 2014 ponúknu demokraticky zvoleného kandidáta



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies