Pes, najlepší priateľ človeka: Čo všetko dokážu naši miláčikovia predpovedať?

NETKY.SK • 16 December 2017, 12:00 • 2 min
Pes, najlepší priateľ človeka: Čo všetko dokážu naši miláčikovia predpovedať?

Psi sú výnimočné zvieratá a zrejme toho dokážu oveľa viac, ako si myslíme.

slovakia

left justify in out

Pes bol prvým domestikovaným zvieraťom vôbec. Dnes je to už viac ako 10-tisíc rokov, odkedy človeku spestruje život svojou spoločnosťou a naďalej ostáva obľúbeným domácim miláčikom. A je taký verný...

 

O psoch vieme, že sú veľmi inteligentní a učenliví, no okrem toho majú ešte jeden šiesty zmysel. Sú mimoriadne vnímaví a citliví, vďaka čomu často dokážu predvídať určité situácie.

 

Pes je známy svojim výborným sluchom. Práve ten sa často stáva nástrojom, ktorý mu umožňuje získavať informácie o nadchádzajúcom dianí oveľa skôr, než sa o nich dozvie jeho majiteľ. Má napríklad schopnosť predpovedať blížiace sa zemetrasenie. Je to neuveriteľné, ale pes dokáže zachytiť vysokofrekvenčný zvuk pohybujúcich sa skál na úrovni litosferických platní.

 

Ďalší fenomén súvisiaci s dokonalým psím sluchom je, že vždy vedia, kedy sa vrátite domov. Mohlo by sa zdať, že zviera sa naučí na určitý čas, kedy svojho majiteľa neomylne čaká pri vchode. Nie je to ale vždy tak. Pes si totiž zapamätá identický zvuk motora auta, prípadne kroky a tie rozozná z obrovskej diaľky. Preto o vašom príchode vie ešte skôr, ako zabočíte na ulicu.

 

Okrem sluchu vynikajú psi aj čuchom. Vďaka nemu rovnako dokážu predpovedať množstvo vecí. Jednou z nich je napríklad príchod búrky. Okrem zmien tlaku dokážu identifikovať aj zmenu pachu ovzdušia, ktorý signalizuje blížiaci sa dážď. Práve kvôli čuchu sa často dostávajú aj do „služby“, kde po boku policajtov s istotou vyhľadávajú bomby, drogy i zbrane.

 

Psíkovia sú však majstri aj v niečom inom. Ich ďalšou schopnosťou je dokonale čítať reč tela. Z tohto dôvodu, na základe špecifických zmien vo vašom správaní, presne vedia, kedy niekam odchádzate.

 

Čo sa však už zdôvodňuje ťažšie je, že pes vycíti prichádzajúce záchvaty 12-20 minút pred tým, ako človeka postihnú. Môže tak upozorniť na blížiaci sa kolaps. V tejto súvislosti sa tiež objavilo už množstvo prípadov, kedy majitelia popisovali zvláštne správanie svojich štvornohých priateľov pred tým, ako im bola diagnostikovaná rakovina.

 

Hovorí sa, že keď si zariaďujeme dom alebo byt, mali by sme dnu vpustiť psa a tam, kde si ľahne, umiestniť posteľ. Tieto výnimočné zvieratá totiž dokážu veľmi citlivo vnímať negatívne energie, ktorým sa cielene vyhýbajú. A to platí aj pri ľuďoch. Pokiaľ sa teda niekto nepozdáva vášmu psovi, mali by ste sa nad tým zamyslieť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies