Pes ako vianočný darček? Dobre si to premyslite

NETKY.SK • 15 December 2015, 14:44 • 2 min
Pes ako vianočný darček? Dobre si to premyslite

BRATISLAVA - Živý vianočný darček si treba dobre zvážiť, pretože prijať do domácnosti živého tvora si vyžaduje aj veľkú dávku zodpovednosti.

slovakia

left justify in out

Ako hovorí Zuzana Stanová z Aliancie združení na ochranu zvierat, treba sa zamyslieť nielen nad tým, či je obdarovaný vhodným kandidátom na majiteľa psíka či mačky, ale aj nad tým, odkiaľ chceme zvieratko kúpiť. Pred Vianocami stúpa dopyt po šteňatách a mačiatkach pod stromček a prvou voľbou je často inzerát ponúkajúci lacné zvieratá, ktoré môžu pochádzať od množiteľov. "Dôvodov, prečo zvážiť kúpu psíka od množiteľov, je mnoho - od právnych, morálnych až po finančné. Tieto osoby často chovajú zvieratá celý život v zlých podmienkach a šteniatka z takýchto nelegálnych chovov síce predávajú za nízku cenu, ale tej zodpovedá aj ich zdravotný stav. Takouto kúpou preto neušetríte, práve naopak," tvrdí Stanová.


Stať sa môže aj to, že živý vianočný darček skončí nechcený na ulici, pretože ľudia sa pred Vianocami často rozhodujú spontánne a neuvážene. "Darovať psíky ako prekvapenie je hlúposť, pretože ide o záväzok minimálne na desať až 15 rokov a človek by si mal sám zhodnotiť, či je takýto záväzok schopný dodržať," zdôraznila Romana Klimeková z organizácie Pes v núdzi, ktorá prevádzkuje útulky v Pezinku, Banskej Bystrici a vo Zvolene. Až 70 percent psíkov sa dostane do útulku preto, lebo ich majiteľov prestali baviť alebo už zvieratko z určitého dôvodu mať nemôžu. "Už v novembri sa začíname pripravovať na vlnu psíkov, ktoré k nám po Vianociach prídu," konštatovala Marika Juríčková z organizácie Dog Azyl, ktorá prevádzkuje útulok vo Veľkom Mederi. "Vianočné psíky" sa podľa nej začínajú objavovať na ulici po skončení zimných prázdnin. Tento rok v jediný januárový deň prijal útulok vo Veľkom Mederi až 13 psov.


Na ulici po Vianociach často končia aj vzácne psy ako sibírsky husky, aljašsky malamut, samojed či grónsky pes, ktoré sú na Vianoce veľmi populárnym darčekom. "Ľudí tieto plemená lákajú najmä v zime," povedala Lenka Bičkošová z organizácie Siberian Husky Rescue Slovakia (SHRS), ktorá zastrešuje psíky severských plemien. Jedným z rizík je kúpa takéhoto plemena od množiteľov, pretože tieto psy často nemajú žiadanú povahu a bývajú choré. Treba si tiež uvedomiť, že severské psy potrebujú veľa pohybu a keď ho nemajú, správajú sa nevhodne, čo môže byť dôvodom, prečo končia na ulici.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies