Peruánsky prezident Martín Vizcarra vymenoval nový kabinet

NETKY.SK • 3 Apríl 2018, 07:12 • 2 min
Peruánsky prezident Martín Vizcarra vymenoval nový kabinet

LIMA - Nový peruánsky prezident Martín Vizcarra v pondelok vymenoval vládu, ktorá pozostáva z prevažne málo známych politikov.

slovakia

left justify in out

Premiérom sa stal César Villanueva, 71-ročný poslanec a bývalý guvernér regiónu San Martín ležiaceho v peruánskej Amazónii, ktorý v tejto funkcii pôsobil krátko už od októbra 2013 do februára 2014 a udržiava kontakty s pravicovou i ľavicou časťou politického spektra. Sám Villanueva je ľavicový centrista.

 

Kariérny diplomat Néstor Popolizio Bardales sa stal novým ministrom zahraničných vecí a ekonóm a bankár David Tuesta ministrom hospodárstva. Konzervatívno-liberálny poslanec Salvador Heresi, ktorý zastával rad funkcií na komunálnej úrovni, bude riadiť rezort spravodlivosti a ľudských práv.

 

Bývalý viceprezident Vizcarra vo funkcii nahradil 23. marca Pedra Pabla Kuczynského, ktorý odstúpil pre podozrenia z korupcie.

 

Kuczynski v prezidentských voľbách v júni 2016 tesne porazil pravicovú populistku Keiko Fujimoriovú, dcéru bývalej hlavy štátu Alberta Fujimoriho. Impeachmentu v Kongrese sa vyhol už v decembri, keď mu pomohli práve podporovatelia Fujimoriho, ktorý si vo väzení odpykával 25-ročný trest za porušovanie ľudských práv. Kuczynski v tom istom čase udelil exprezidentovi milosť.

 

Dôvodom pre impeachment Kuczynského malo byť obvinenie, že ako prezident klamal o sume 782-tisíc dolárov vyplatenej jeho konzultačnej firme pred zhruba desiatimi rokmi od brazílskeho stavebného koncernu Odebrecht. Ten je v súčasnosti stredobodom najväčšieho korupčného škandálu v Latinskej Amerike.

 

Firma Odebrecht sa priznala, že zaplatila takmer 800 miliónov dolárov vo forme úplatkov v 12 krajinách, z ktorých desať je v Latinskej Amerike.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona