Peruánsky Kongres spustil proces na odvolanie prezidenta

NETKY.SK • 16 December 2017, 13:02 • 2 min
Peruánsky Kongres spustil proces na odvolanie prezidenta

LIMA - Peruánsky Kongres spustil proces na odvolanie prezidenta Pedra Pabla Kuczynského, ktorý odmieta sám odstúpiť po obvinení, že prijal úplatky od brazílskej stavebnej spoločnosti Odebrecht zapletenej v najväčšom latinskoamerickom korupčnom škandále.

slovakia

left justify in out

Kongres po niekoľkohodinovom rokovaní jednoznačne schválil návrh na začatie procesu impeachmentu bývalého bankára z Wall Street s odôvodnením, že Kuczynski nie je morálne spôsobilý viesť krajinu. Za návrh hlasovalo 93 zo 118 zákonodarcov, čo je o šesť viac ako treba budúci týždeň na prezidentovo odvolanie. Predtým, ako rozhodnú o jeho osude, bude mať hlava štátu ešte vo štvrtok možnosť obhájiť sa.

Problémy v Peru sú najnovším vyústením rozsiahleho korupčného škandálu Odebrechtu, v ktorom sa ocitli niektorí z najmocnejších latinskoamerických politických lídrov. Brazílsky stavebný gigant v roku 2016 priznal americkému ministerstvu spravodlivosti, že na úplatky s cieľom získať lukratívne kontrakty dali takmer 800 miliónov dolárov. Vo viacerých krajinách sa teraz vyšetrovatelia snažia zistiť, ktorí politici peniaze prijali.

Sedemdesiatdeväťročný Kuczynski, ktorý je prezidentom od roku 2016, obvinenia odmieta. "Neutekám a neskrývam sa, pretože na to nemám dôvod. Nevzdám sa svojej cti, svojich hodnôt ani zodpovednosti, ktorú mám ako prezident všetkých Peruáncov," vyjadril sa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies