Peruánci rozhodujú o prezidentovi v druhom kole volieb

NETKY.SK • 5 Jún 2016, 14:27 • 2 min
Peruánci rozhodujú o prezidentovi v druhom kole volieb

LIMA - V Peru sa dnes koná druhé kolo prezidentských volieb. Predvolebné prieskumy tesne favorizujú bývalého premiéra Pedra Pabla Kuczynského pred Keiko Fujimoriovou, dcérou väzneného autoritatívneho exprezidenta Alberta Fujimoriho; šance oboch kandidátov sú však skoro vyrovnané, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V prvom kole volieb z 10. apríla zvíťazila s výrazným náskokom Keiko Fujimoriová, ktorá získala takmer 40 percent hlasov, zatiaľ čo Kuczynski 21.

 

V prieskume inštitútu GfK zverejnenom deň pred dnešnými voľbami naopak na prvom mieste figuroval Kuczynski s podporou 51,1 percenta a s 2,2 percentným náskokom pred Fujimoriovou. To sa takmer kryje so štatistickou odchýlkou, ktorá v danom prieskume predstavovala plus mínus 1,6 percenta.

 

Víťaz nahradí v úrade súčasného prezidenta Ollantu Humalu, ktorý už podľa peruánskej ústavy nemohol opäť kandidovať.

 

Obaja uchádzači o prezidentský úrad sú potomkami prisťahovalcov. Liberálny ekonóm a technokrat Kuczynski (77) je synom švajčiarsko-francúzskej učiteľky a nemeckého lekára poľského pôvodu. Je kandidátom stredopravej strany Peruánci za zmenu (PPK), ktorú sám vedie.

 

Fujimoriová (41) je zase vnučkou japonských imigrantov, hoci v Peru je známa pod prezývkou "Číňanka". Jej otec si odpykáva 25 rokov väzenia za zneužitie prezidentského úradu, korupciu a porušovanie ľudských práv. Je líderkou konzervatívnej strany Ľudová sila (FP), ktorá nadväzuje na politický odkaz Alberta Fujimoriho. Keiko Fujimoriová však zdôrazňuje, že nebude opakovať chyby, ktorých sa v prezidentskej funkcii dopustil jej otec.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies