Perú sa aj v Tunisku špinavé peniaze? Europarlament si myslí, že áno

NETKY.SK • 7 Február 2018, 15:55 • 2 min
Perú sa aj v Tunisku špinavé peniaze? Europarlament si myslí, že áno

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslancom Európskeho parlamentu (EP) sa v stredu aj napriek značnej opozícii časti tohto zboru podarilo zaradiť Tunisko na čierny zoznam EÚ zahŕňajúci "vysoko rizikové" neeurópske krajiny z hľadiska prania špinavých peňazí a financovania terorizmu.

slovakia

left justify in out

Na zozname sa ocitli aj Srí Lanka a Trinidad a Tobago. Hlasovanie o tejto téme odrazilo rozkol v EP, keď sa poslancom odmietajúcim zaradiť Tunisko na čierny zoznam nepodarilo získať väčšinu 376 hlasov. Za rozšírenie zoznamu "podozrivých krajín" nakoniec hlasovalo 357 poslancov, 283 bolo proti a 26 sa zdržalo hlasovania.

 

Časť poslancov, ktorá hlasovala proti zaradeniu Tuniska na zoznam, upozornila, že severoafrická krajina si to nezaslúži, že ako rozvíjajúca sa demokracia potrebuje podporu EÚ a že uvedený zoznam nedokáže rozpoznať nedávno prijaté opatrenia tuniskej vlády na posilnenie svojho finančného systému proti trestnej činnosti.

 

Európska komisia má v rámci smernice EÚ o boji proti praniu špinavých peňazí povinnosť pravidelne obnovovať zoznam "vysokorizikových" tretích krajín. Ide o nástroj, ako ochrániť finančný systém EÚ pred praním špinavých peňazí a financovaním terorizmu. Europarlament má v súvislosti s týmto čiernym zoznamom právo veta a môže predložiť výhrady ku krajinám zaradeným alebo vymazaným zo zoznamu.

 

Komisia zaradila Tunisko na tento zoznam v polovici decembra 2017 v súlade s odporúčaniami svojho medzivládneho orgánu - Finančnej akčnej skupiny (FATF), ktorý funguje od roku 1989.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies