Peresovej pamiatke sa poklonil aj americký exprezident Bill Clinton

NETKY.SK • 29 September 2016, 13:43 • 2 min
Peresovej pamiatke sa poklonil aj americký exprezident Bill Clinton

JERUZALEM - Bývalý americký prezident Bill Clinton dnes v sprievode svojej manželky Hillary pricestoval do Izraela, kde sa v piatok zúčastnia na pohrebe exprezidenta Šimona Peresa, ktorý zomrel v stredu vo veku 93 rokov na následky masívneho krvácania do mozgu.

slovakia

left justify in out

Ihneď po prílete sa manželia Clintonovci presunuli do Jeruzalema, aby na nádvorí parlamentu, kde je vystavená truhla, spoločne s tisícmi Izraelčanov vzdali hold Peresovej pamiatke.

 

Ako pripomenula agentúra AP, Clinton bol prezidentom USA v čase, keď Peres v roku 1993 rokoval s Palestínčanmi o historicky prelomovej dočasnej mierovej zmluve. O rok neskôr sa Peres spoločne s vtedajším izraelským premiérom Jicchakom Rabinom a palestínskym vodcom Jásirom Arafatom stali nositeľmi Nobelovej ceny mieru.

 

Poctu Peresovi dnes pred parlament prišli vzdať už tisíce ľudí. Rakva tam bude vystavená až do večera. Samotný pohreb sa uskutoční v piatok.

 

Peresa pochovajú na národnom cintoríne na Herzlovej hore v západnej časti Jeruzalema, v časti vyhradenej pre veľkých vodcov národa. Miesto jeho posledného odpočinku sa nachádza medzi hrobmi, v ktorých sú pochovaní premiéri Rabin a Jicchak Šamir.

 

Na pohrebe sa očakáva účasť 80 delegácií z rôznych krajín sveta. Medzi smútočnými hosťami bude aj prezident USA Barack Obama, minister zahraničných vecí USA John Kerry, bývalý britský premiér Tony Blair, princ Charles, britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, prezidenti Francúzska a Nemecka Francois Hollande a Joachim Gauck, španielsky kráľ Filip VI., ako aj hlavy ďalších štátov a vlád.

 

Na poriadok v uliciach mesta dozerá 8000 policajtov. Polícia monitoruje aj sociálne médiá, aby tak vytipovala potenciálnych útočníkov.

 

Predpokladá sa, že posledná rozlúčka s Peresom bude najväčším podobným zhromaždením od pohrebu premiéra Rabina zavraždeného v roku 1995 židovským nacionalistickým extrémistom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona