Peresova rodina splnila jeho želanie a poskytla jeho rohovky na transplantáciu

NETKY.SK • 28 September 2016, 10:10 • 2 min
Peresova rodina splnila jeho želanie a poskytla jeho rohovky na transplantáciu

TEL AVIV - Bývalý izraelský prezident Šimon Peres sa po svojej smrti stal darcom, keďže ešte za života súhlasil s poskytnutím svojich očných rohoviek na transplantáciu. Potvrdil to dnes jeho osobný lekár a súčasne aj zať Rafi Walden, ktorý uviedol, že 93-ročný Peres sa až do nedávnej mozgovej príhody tešil dobrému zdraviu.

slovakia

left justify in out

Walden sa okrem toho pred novinármi vyjadril, že Peres pred smrťou netrpel. "Jeho život sa skončil náhle v čase, keď stále pracoval pre svoju veľkú vášeň - posilnenie štátu a boj za mier. Jeho odkaz tu s nami zostáva," uviedol Walden.

"Walden ocenil prácu lekárov v Šebovom zdravotnom stredisku pri Tel Avive, ktorí bojovali za Peresov život a urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby netrpel a zomrel dôstojne".

 

Dodal, že v súlade s Peresovým želaním, ktoré vyslovil ešte za života, rodina po jeho smrti súhlasila s darovaním rohoviek jeho očí na transplantáciu. Walden to označil za Peresov posledný "akt darovania sa druhým".

 

Po rozsiahlom krvácaní do mozgu, ktoré Peresa postihlo pred dvoma týždňami, ho lekári uviedli do kómy a napojili na umelé dýchanie. Spočiatku pozorovali zlepšenie zdravotného stavu a pokúšali sa dokonca prebrať ho postupne k plnému vedomiu.

 

V utorok sa však jeho stav dramaticky zhoršil a v noci nadnes Peres zomrel.

 

Jeho pohreb sa uskutoční pravdepodobne v piatok, informovali izraelské médiá. Dnes o 10.00 h miestneho času sa zíde izraelská vláda a po jej schôdzke zasadne komisia, ktorá pripraví pohreb.

 

Izraelskí školáci na všetkých stupňoch škôl dnes začali svoje vyučovanie hodinou venovanou životu a dielu Šimona Peresa, informovala webová stránka denníka Jediot achronot.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies