Peres pred smrťou povedal denníku, že zabránil Netanjahuovi v útoku na Irán

NETKY.SK • 1 Október 2016, 07:30 • 2 min
Peres pred smrťou povedal denníku, že zabránil Netanjahuovi v útoku na Irán

TEL AVIV - Bývalý izraelský prezident Šimon Peres, ktorý zomrel v stredu vo veku 93 rokov, údajne pred svojou smrťou prezradil, že práve vďaka nemu Izrael neuskutočnil zvažovaný útok na jadrové zariadenia Iránu.

slovakia

left justify in out

Podľa informácie, ktorú priniesol dnes denník Jerusalem Post, takéto tvrdenie zaznelo v rozhovore s Peresom z augusta 2014, keď však trval na tom, že ho nemajú zverejniť pred tým, ako zomrie.

 

Vláda na čele s terajším izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom sa podľa denníka pripravovala zaútočiť na Irán pre obavy z možného vývoja jadrových zbraní, tento plán však nakoniec zastavil Peres.

 

"Chcel nariadiť útok a ja som ho zastavil. Povedal som mu, že dôsledky by boli katastrofálne," citovala z článku Jerusalem Post agentúra DPA. Peres údajne počas rozhovoru nechcel uviesť žiadne podrobnosti a požadoval, aby jeho slová zverejnili až vtedy, keď "bude mŕtvy".

 

Novinár David Linde, ktorý s Peresom viedol predmetný rozhovor, podľa vlastných slov "veľmi dlho premýšľal" o tom, či má túto časť naozaj zverejniť, nakoniec však dospel k záveru, že by exprezident o chystanom útoku nehovoril, ak by si to neželal.

 

Hovorca premiéra Netanjahua, ktorý je známy ako tvrdý odporca medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom, sa podľa DPA zatiaľ k tejto záležitosti nevyjadril.

 

Laureát Nobelovej ceny mieru Peres, ktorý bol prezidentom Izraela v rokoch 2007-14, zomrel stredu po tom, ako pred dvoma týždňami utrpel silnú mŕtvicu s krvácaním do mozgu. Za účasti osobností z celého sveta ho pochovali dnes na národnom cintoríne v západnej časti Jeruzalema.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona