Pentagón zastavil plánovaný nákup ruských vrtuľníkov pre Afganistan

NETKY.SK • 14 November 2013, 10:57 • 2 min
Pentagón zastavil plánovaný nákup ruských vrtuľníkov pre Afganistan

WASHINGTON - Ministerstvo obrany USA už nebude nakupovať ruské vrtuľníky pre afganské vzdušné sily od ruskej štátnej vývoznej spoločnosti Rosoboronexport, ktorá tiež predáva zbrane vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. S odvolaním sa na predstaviteľov Pentagónu a kongresmanov o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Toto rozhodnutie zrejme aspoň zatiaľ zastavilo plány Pentagónu na nákup ďalších 15 ruských vrtuľníkov Mi-17 za 345 miliónov dolárov (257 mil. eur), uviedli v stredu zdroje oboznámené so záležitosťou. "Chválim rozhodnutie ministerstva obrany konečne zrušiť plán nákupu ďalších vrtuľníkov od Rosoboronexportu," uviedol republikánsky senátor John Cornyn, jeden z hlavných kritikov takýchto kontraktov. 

"Obchodovať s dodávateľom týchto vrtuľníkov bolo morálnym úpadkom a ako krajina by sme naďalej nemali subvencovať Asadove vojnové zločiny," dodal vo vyhlásení. Pentagón plánoval od Rosoboronexportu zakúpiť v priebehu niekoľkých rokov celkovo 63 nových strojov Mi-17 za takmer 1,1 miliardy dolárov (820 mil. eur), uviedli predstavitelia amerického rezortu obrany v Kongrese ešte v auguste. Nie je jasné, koľko z týchto helikoptér do Afganistanu dodali.

Činitelia Pentagónu predtým obhajovali kontrakty s Rosoboronexportom ako najrýchlejší spôsob, ako vystrojiť vzdušné sily Afganistanu pred odchodom väčšiny amerických vojakov zo stredoázijskej krajiny do konca roku 2014.

Vzťahy Pentagónu s touto spoločnosťou i ďalšími zahraničnými dodávateľmi zapojenými do programu nákupu vrtuľníkov Mi-17 sa však stali terčom kritiky republikánov i demokratov v Kongrese. Kritici argumentovali dohodami Rosoboronexportu so Sýriou, rýchlo rastúcou cenou helikoptér, ako aj tým, že federálne úrady vyšetrujú jednotku americkej armády, ktorá na program Mi-17 dohliada, konkrétne jej bývalého veliteľa a jeho vzťahy s dvoma zahraničnými subdodávateľmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies