Pentagon tvrdí, že Rusko chce zmeniť svetový poriadok a rozdeliť NATO

NETKY.SK • 9 Marec 2018, 17:33 • 2 min
Pentagon tvrdí, že Rusko chce zmeniť svetový poriadok a rozdeliť NATO

WASHINGTON - Podľa slov amerického generála Curtisa Scaparrottiho, Ruská federácia taktiež využíva nezhody medzi Severoatlantickou alianciou a Tureckom. Informuje TASS.

slovakia

left justify in out

"Rusko sa usiluje o zmenu svetového poriadku rozdeliť NATO a podkopáva vedúce postavenie USA, s cieľom dominovať nad susednými krajinami a zvyšovať svoj vplyv na celom svete." Takéto vyhlásenia zazneli vo štvrtok od hlavného veliteľa ozbrojených síl NATO v Európe - amerického generála Curtisa Scaparrottiho počas prednášky v senáte Kongresu Spojených štátov amerických o ozbrojených silách.

 

"Rusko aktívne pomáha krajinám Blízkeho Východu, prehlbuje spoluprácu s Iránom a rozširuje svoj vplyv v Saudskej Arábii, Egypte, Líbyi a na Cypre. Tieto snahy menia regionálnu dynamiku, majú negatívny vplyv na bezpečnosť Izraela, stabilitu v Libanone a na ďalšie záujmy USA v regióne," poznamenal veliteľ NATO v Európe.

 

Generál taktiež vyhlásil: "Riziká vojenského konfliktu v Arktíde sú z krátkodobého hľadiska nízke avšak Rusko zvyšuje v tejto oblasti svoje postavenie. Na Donbase pokračujú aktívne boje a strany spôsobujú vzájomné straty, pretože najčastejšie sa používajú ostreľovači. Niekedy to vyzerá ako zamrazený konflikt, ale nie je to tak. Je to stále horúca vojna," povedal generál.

 

Scaparrotti taktiež vyhlásil, že nie je veľmi rozrušený eskaláciou konfliktu na Donbase. "Nepovedal by som, že vôbec nemám obavy z toho ako sa to tam začne vyvíjať v dôsledku dodávok protitankových raketových systémov ukrajinským jednotkám Javelin. Ale nie som veľmi znepokojený," povedal on pri odpovedi na otázky členov Výboru ozbrojených síl. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies