Pentagón šetrí, vráti európskym vládam 15 vojenských objektov

NETKY.SK • 8 Január 2015, 16:08 • 2 min
Pentagón šetrí, vráti európskym vládam 15 vojenských objektov

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany dnes oznámilo, že vzhľadom na nutnosť šetriť a znížiť stavy vojakov ukončí svoje operácie na britskej leteckej základni Mildenhall v Anglicku a spolu so 14 ďalšími objektmi v Európe ju vráti príslušným štátom. Podľa prepočtov by tým malo ušetriť ročne 500 miliónov dolárov.

slovakia

left justify in out

Pentagón uviedol, že sa do niekoľkých rokov zbaví základne Mildenhall, kde má umiestnené prieskumné lietadlá a ďalšie stroje na osobitné operácie vrátane tankovacieho lietadla a stiahne odtiaľ 3200 vojakov a ich rodinných príslušníkov. Túto redukciu by chcel do konca tohto desaťročia čiastočne vyvážiť posilnením neďalekej základne RAF Lakenheath o 1200 vojakov a dve letky stíhačiek F-35. Celkove tak zníži počet svojich vojakov v Británii asi o 2000, informovala agentúra Reuters.
     

V Nemecku USA uzavrie niekoľko zariadení, ktoré využíva, ale očakáva, že celkový počet amerických vojakov tam stúpne o niekoľko stoviek.
     

Americký minister obrany Chuck Hagel priznal, že tieto opatrenia povedú k úbytku pracovných miest v dotknutých krajinách, sú však nevyhnutné, aby sa "maximálne využili naše vojenské kapacity v Európe a mohli sme čo možno najlepšie podporovať našich spojencov v NATO a partnerov".
     

Asi 500 vojakov a civilných zamestnancov stiahnu USA zo základne Lajes Field na portugalských Azorských ostrovoch. Svoju hliadkovaciu letku presunú z Nemecka do Talianska, čím zvýšia počet vojakov v tejto krajine približne o 300.
     

Ku konsolidácii svojich základní v Európe Pentagón pristúpil po rozhodnutí, že musí znížiť svoje výdavky počas najbližších desiatich rokov takmer o jeden bilión dolárov. Kongres totiž zamietol jeho opakovaný návrh na uzavretie prebytočných základní v USA s tým, že najskôr musí obmedziť počet základní v Európe.
     

USA majú v Európe rozmiestnených vyše 64.000 vojakov, prevažne v Nemecku, Taliansku a Veľkej Británii.
     

Veliteľ amerických síl v Európe generálporučík Ben Hodges minulý týždeň pre agentúru Reuters povedal, že rozpočet si vynútil škrty v amerických silách, ale bolo by dobré zachovať ich súčasnú úroveň v Európe, kým sa tamojšia bezpečnostná situácia nevyjasní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies