Pentagón potvrdil zabitie druhého najvyššie postaveného funkcionára IS pri útoku amerického dronu

NETKY.SK • 13 September 2016, 07:42 • 2 min
Pentagón potvrdil zabitie druhého najvyššie postaveného funkcionára IS pri útoku amerického dronu

WASHINGTON - Ministerstvo obrany USA v pondelok potvrdilo, že pri americkom leteckom údere v severnej Sýrii bol koncom augusta zabitý hovorca teroristickej organizácie Islamský štát (IS) abú Muhammad Adnání. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Pri útoku v blízkosti (mesta) al-Báb v Sýrii bol odstránený šéf propagandy, verbovač a plánovač vonkajších teroristických operácií," uviedol hovorca Pentagónu Peter Cook.

 

Útok z 30. augusta podľa neho vykonalo bezpilotné lietadlo Predator. Dron vystrelil raketu Hellfire na auto, v ktorom sa viezol Adnání.

 

Tzv. Islamský štát potvrdil Adnáního smrť ešte v ten istý deň. Krátko nato ruské ministerstvo obrany oznámilo, že Adnání zahynul pri útoku ruského stíhacieho bombardéra Su-34. Predstavitelia Pentagónu to však označili za "žart".

 

Adnání bol po abú Bakrovi Baghdádím druhým najvyššie postaveným mužom Islamského štátu. Vo svojich zvukových posolstvách vyzýval prívržencov a sympatizantov IS na útoky na Západe. V lete roku 2014 oznámil zriadenie kalifátu v Sýrii a Iraku.

 

Zohral tiež dôležitú úlohu pri väčšine veľkých teroristických útokov skupiny, napríklad v Paríži, na letiskách v Bruseli a Istanbule, v kaviarni v Bangladéši či pri zostrelení ruského dopravného lietadla nad Sinajským polostrovom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona