Pentagón potvrdil usmrtenie Američana pri oslobodzovaní rukojemníkov IS

NETKY.SK • 23 Október 2015, 06:57 • 2 min
Pentagón potvrdil usmrtenie Američana pri oslobodzovaní rukojemníkov IS

WASHINGTON - Ministerstvo obrany USA potvrdilo usmrtenie amerického vojaka pri operácii na severe Iraku, ktorá viedla k oslobodeniu 70 rukojemníkov teroristickej organizácie Islamský štát (IS) vrátane 20 príslušníkov irackých bezpečnostných síl. Podľa štvrtkového vyhlásenia Pentagónu, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA, pri tejto akcii taktiež utrpeli zranenia štyria príslušníci kurdských oddielov péšmarga.

slovakia

left justify in out

Spoločný zásah amerických a kurdských síl v komplexe pri meste Hawídža v provincii Kirkúk sa uskutočnil po "získaní informácie, že rukojemníkom bezprostredne hrozí hromadná poprava", uviedol vo vyhlásení hovorca amerického rezortu obrany Peter Cook. Vojaci tu zabili viacerých militantov z IS a piatich sa im podarilo zadržať.
Usmrtený vojak je vôbec prvým príslušníkom americkej armády, ktorý zahynul v Iraku, odkedy Washington v roku 2011 stiahol z tejto krajiny prevažnú časť svojich vojenských jednotiek.


Podľa Pentagónu sa štvrtkový zásah pri Hawídži uskutočnil na žiadosť vlády severoirackého autonómneho regiónu Kurdistan a USA pri ňom získali "dôležité spravodajské informácie" o IS. Príslušníkov zúčastnených jednotiek dopravili na dané miesto americké vrtuľníky.


Kurdské sily na severe Iraku sa usilujú opätovne získať dediny, ktoré v uplynulých týždňoch obsadil IS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies