Pentagón potvrdil štyri obete a 16 zranených pri útoku na základni Bagrám

NETKY.SK • 13 November 2016, 08:50 • 2 min
Pentagón potvrdil štyri obete a 16 zranených pri útoku na základni Bagrám

KÁBUL - Životy štyroch občanov USA a ďalších 16 zranených si vyžiadal samovražedný atentát, ku ktorému došlo v sobotu ráno na americkej leteckej základni Bagrám v Afganistane. Medzi zranenými je aj vojak z Poľska. Informovala o tom tlačová služba amerického ministerstva obrany.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP sa k útoku prihlásilo fundamentalistické hnutie Taliban, ktoré deklarovalo, že tento jeho atentát si vyžiadal 67 mŕtvych a zranených. AP v súvislosti s tým pripomenula, že Taliban zvykne zavádzať s počtami obetí svojich útokov.


Americké ministerstvo obrany spresnilo, že dve z amerických obetí boli vojaci ozbrojených síl. Ďalší dvaja Američania boli špecialisti pôsobiaci v Afganistane na základe kontraktu.


Bagrám je najväčšou základňou americkej armády na území Afganistanu. Nachádza sa v provincii Parván severne od hlavného mesta Kábul. Výbuch potvrdili zdroje z prostredia NATO.


Vo štvrtok si najmenej štyroch mŕtvych a 120 zranených vyžiadal útok samovražedného atentátnika, ktorý autom naloženým výbušninami narazil do vonkajšieho múru nemeckého konzulátu v meste Mazáre Šaríf na severe Afganistanu.


Momentálne je v Afganistane rozmiestnených takmer 10.000 amerických vojakov, ktorí pomáhajú miestnym bezpečnostným silám.


Americké jednotky vstúpili na územie Afganistanu v roku 2001, aby zosadili režim Talibanu a bojovali s teroristami siete al-Káida, ktorí túto krajinu využívali ako svoje útočisko.


Podľa pôvodných plánov sa americké jednotky mali z Afganistanu stiahnuť v roku 2014, ale afganské vedenie žiadalo ponechať v krajine časť amerického kontingentu ako pomoc tamojším bezpečnostným zložkám.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies