Pentagón potvrdil likvidáciu jedného z vodcov al-Káidy v Afganistane

NETKY.SK • 5 November 2016, 08:51 • 2 min
Pentagón potvrdil likvidáciu jedného z vodcov al-Káidy v Afganistane

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany dnes potvrdilo zneškodnenie jedného vodcov teroristickej siete al-Káida v Afganistane.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie predstaviteľa Pentagónu Petra Cooka.

 

K zabitiu Farúka Katáního došlo 23. októbra v provincii Kunar. Útok bol spáchaný s použitím dronu.

 

Katání velil jednotkám islamistov na severovýchode Afganistanu. Bol považovaný za jedného z hlavných plánovačov teroristických útokov na americké a spojenecké ciele v Afganistane. Spojené štáty ho mali na zozname tzv. globálnych teroristov.

 

Cook vo vyhlásení dodal, že Pentagón stále preveruje informácie, či v rovnaký deň prišiel pri nálete dronu o život aj Katáního pobočník Bilál Utábí, ktorý v Afganistane budoval výcvikové základne na islamistické útoky proti spojencom. Jeho úlohou bolo verbovať a cvičiť bojovníkov al-Káidy zo zahraničia.

 

Kým Katání bol považovaný za najvyššieho veliteľa al-Káidy v Afganistane, Utábí zastával v hierarchii druhé alebo tretie miesto.

 

O zabití oboch veliteľov al-Káidy informovali médiá už 27. októbra. Americké velenie pripúšťalo, že prišli o život, ale Washington nemal o tom presnejšie údaje ani dôkazy o úspešnosti vojenskej operácie. Afganské úrady však smrť oboch veliteľov medzičasom potvrdili.

 

Americké jednotky vstúpili na územie Afganistanu v roku 2001, aby zosadili režim fundamentalistického hnutia Taliban a bojovali s teroristami al-Káidy, ktorí krajinu využívali ako svoje útočisko. Podľa pôvodných plánov sa americké jednotky mali stiahnuť v roku 2014, ale afganské vedenie žiadalo ponechať v krajine časť amerického kontingentu ako pomoc tamojším bezpečnostným zložkám.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies