Pentagón postavil mimo službu vojakov zodpovedných za útok na afganskú nemocnicu

NETKY.SK • 25 November 2015, 18:50 • 2 min
Pentagón postavil mimo službu vojakov zodpovedných za útok na afganskú nemocnicu

WASHINGTON – Veliteľ amerických síl v Afganistane John Campbell dočasne postavil mimo službu vojakov zodpovedných za letecký útok, ktorý v októbri zničil nemocnicu prevádzkovanú organizáciou Lekári bez hraníc (MSF) v severoafganskom meste Kundúz.

slovakia

left justify in out

Generál Campbell to dnes oznámil v rámci zverejnenia záverov interného vyšetrovania celého prípadu zo strany armády USA, uviedla agentúra DPA.

"Išlo o tragickú chybu. Americké sily by nikdy úmyselne nezasiahli nemocnicu alebo iné chránené zariadenia," povedal Campbell novinárom v Pentagóne.

 

Útok z 3. októbra bol podľa neho "priamym dôsledkom zlyhania ľudského faktora".

 

Vojaci, zodpovední za nálet v Kundúze, podľa neho nevedeli, že sa terčom útoku stala nemocnica. Nepodnikli však "zodpovedajúce opatrenia" na overenie stanoveného cieľa a v tomto smere porušili platné pravidlá armády USA.

 

"Jednotlivcov najužšie spojených s celým incidentom sme postavili mimo výkonu služobných povinností, pokým sa celá záležitosť nezváži a pokým sa neuzavrú súvisiace administratívne a disciplinárne otázky," vyhlásil Campbell. Neuviedol však, ktorých príslušníkov armády sa uvedené opatrenie týka.

Útok z 3. októbra, ktorý zdravotnícka humanitárna organizácia odsúdila ako vojnový zločin, si vyžiadal 30 obetí na životoch z radov pacientov a zamestnancov a najmenej 37 zranených. Americký prezident Barack Obama sa za bombardovanie nemocnice ospravedlnil. Lekári bez hraníc žiadali, aby útok vyšetrila medzinárodná humanitárna komisia.

 

Podľa neoficiálnych zdrojov z armády USA bojové lietadlo AC130, ktoré podniklo nálet na nemocnicu, malo útočiť na iný objekt. Malo ísť o predpokladanú operačnú základňu Talibanu vzdialenú niekoľko sto metrov od nemocničného areálu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies