Pentagon ponúkol Turecku alternatívu namiesto ruského S-400

NETKY.SK • 14 Apríl 2018, 13:00 • 2 min
Pentagon ponúkol Turecku alternatívu namiesto ruského S-400

WASHINGTON - Washington neodporúča Ankare kupovať ruské S-400 a je pripravený ponúknuť Turecku alternatívne protiletecké raketové systémy, vyhlásil minister obrany USA James Mattis.

slovakia

left justify in out

"Teraz existuje skutočnosť, že nekompatibilné systémy protiraketovej obrany sa dostanú do jednej oblasti. A to je sotva najlepši spôsob, ako splniť záujmy NATO,” povedal Mattis na pojednávaní vo Výbore pre ozbrojené sily v Snemovni reprezentantov.

    

Pritom, šéf Pentagónu poznamenal, že Washington rokuje s Ankarou a je pripravený poskytnúť jej systémy kompatibilné s normami Severoatlantickej aliancie. 

    

Predtým sa stalo známe, že Rusko a Turecko sa dohodli urýchliť dodávky S-400. Takéto rozhodnutie bolo prijaté na základe výsledkov stretnutia Vladimira Putina a Tayyipa Erdogana v apríli roku 2018. 

 

Lídri dvoch krajín taktiež rokovali o vyhliadkach na spoločnú prácu na protileteckých raketových systémoch a otázky týkajúce sa údržby komplexov. 

     

V decembri roku 2017, ruskí a tureckí zástupcovia podpísali zmluvu o kúpe S-400. Podľa vyhlásenia Ankary, krajina dostane dve batérie komplexu a miestny personál ich bude prevádzkovať. 

    

Delegácie sa tiež dohodli na technologickej spolupráci a diskutovali o spustení výrobnej linky na výrobu protileteckých raketových systémov v Turecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona