Pentagón po 40 rokoch zverejňuje celú správu o vietnamskej vojne

NETKY.SK • 14 Jún 2011, 07:31 • 2 min
Pentagón po 40 rokoch zverejňuje celú správu o vietnamskej vojne

Pentagón po 40 rokoch zverejňuje celú správu o vietnamskej vojne

slovakia

left justify in out

img

Štyridsať rokov po úniku tajných dokumentov Pentagónu o vietnamskej vojne dnes v USA zverejnia celú správu.
      Uniknuté informácie zo 7000-stranovej správy boli svojho času porovnateľné s únikom na internetovej stránke WikiLeaks. Väčšina bola zverejnená a šokovali administratívu amerického prezidenta Richarda Nixona. Slobody tlače sa musel zastať aj americký najvyšší súd.
      Prvý zo série dokumentov zverejnili noviny New York Times 13. júna 1971. Dokumenty ukázali, že americkí prezidenti John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson a predošlé administratívy eskalovali konflikt vo Vietname, pričom zavádzali Kongres, americkú verejnosť i spojencov.
      Dokumenty dal vtedy tlači k dispozícii Američan Daniel Ellsberg, ktorý bol v 50. rokoch analytikom, potom pracoval v Pentagóne a dva roky pôsobil na veľvyslanectve vo Vietname.
      Tam Ellsberg pochopil, že USA vojnu nemôžu vyhrať. Začal premýšľať o tom, ako by sa hrôza dala zastaviť, mal kontakty s mierovými aktivistami. Dospel k myšlienke, že verejnosť by sa mala dozvedieť pravdu o vojne a jej skutočných motívoch - pravda ležala v trezore.
      Ellsbergovi sa podarilo získať prístup, celé dni dokumenty kopíroval. Výsledok odovzdal tlači. Odhalenie bolo vtedy senzáciou, škandálom, ktorého následky sa ešte dlho prejavovali.
      Americká vláda sa pokúsila všetkými prostriedkami zmenšiť škody a zablokovať ďalšie prinášanie správ. Nakoniec však na základe rozhodnutia najvyššieho súdu zvíťazilo právo na slobodu informácií.
      Hoci Ellsberg mohol vtedy poskytnúť verejnosti asi len dve tretiny dokumentov, on sám a ani experti neočakávajú priveľa rozruchu v súvislosti s doteraz neznámymi časťami správy.
      Ellsberg pre tlačovú agentúru AP povedal, že hodnota dnes zverejnenej správy je v tom, že bola úplná a daná k dispozícii na internete. To umožnilo súčasným generáciám prístup k informáciám.
Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies