Pentagón plánuje rozšíriť program bezpilotných lietadiel

NETKY.SK • 17 August 2015, 17:10 • 2 min
Pentagón plánuje rozšíriť program bezpilotných lietadiel

WASHINGTON - Americká armáda plánuje v najbližších štyroch rokoch výrazne rozšíriť program nasadzovania bezpilotných lietadiel v zónach konfliktov v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie denníka Wall Street Journal.

 

Pentagón chce podľa tohto zdroja zvýšiť do roku 2019 počet letov bezpilotných lietadiel o 50 percent, a to zo súčasných 61 letov až na 90 letov denne.

Týmto spôsobom plánuje zintenzívniť zber spravodajských informácií a posilniť kapacity v oblasti palebnej sily, uviedol Wall Street Journal, ktorý citoval vysokopostavených činiteľov amerického rezortu obrany.

 

Pentagón chce intenzívnejším nasadzovaním dronov čeliť rastúcemu počtu konfliktov vo svete. Bezpilotné lietadlá by mali častejšie monitorovať situáciu nad Ukrajinou, Irakom, Sýriou, Juhočínskym morom či severnou Afrikou.

 

Ministerstvo obrany USA informácie uvedené v článku Wall Street Journalu bezprostredne nekomentovalo a agentúra Reuters nemohla potvrdiť ich pravdivosť z vlastných zdrojov.

 

V súlade s pripravovaným plánom by 60 letov denne malo, rovnako ako doteraz, zabezpečovať americké letectvo. Armáda by mala vysielať 16 a veliteľstvo špeciálnych síl do štyri stroje za deň. Maximálne desať nebojových misií dronov by mali zaistiť súkromné dodávateľské spoločnosti spolupracujúce s vládou USA.

 

Zatiaľ nie je jasné, koľko finančných prostriedkov si rozšírenie programu bezpilotných lietadiel vyžiada.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies