Pentagón oznámil, že Čína mu vrátila zhabaný podmorský dron

NETKY.SK • 20 December 2016, 09:40 • 2 min
Pentagón oznámil, že Čína mu vrátila zhabaný podmorský dron

WASHINGTON - Pentagón dnes potvrdil, že Čína vrátila Spojeným štátom podmorský dron, ktorý im predtým zadržala v Juhočínskom mori. Prostredníctvom svojho mikroblogu na sociálnej sieti to potvrdil predstaviteľ Pentagónu Peter Cook.

slovakia

left justify in out

K zadržaniu dronu došlo 15. decembra severozápadne od zálivu Subic Bay pri pobreží Filipín. Americký dron podľa zdrojov USA vypustili z oceánografickej výskumnej lode USNS Bowditch, ktorá sa plavila do medzinárodných vôd Juhočínskeho mora, kde mal dron na základe pokynov civilného kontraktora zhromažďovať vedecké údaje.

 

V okamihu, keď sa Američania chceli pokúsiť svoj dron vyzdvihnúť, čínska posádka vypustila vlastnú loď a pomocou nej sa dronu zmocnila. Američania sa potom niekoľkokrát pokúsili nadviazať s čínskou posádkou kontakt vysielačkou, ale na ich hlásenia nikto neodpovedal. Následne čínska loď zmizla z dohľadu. Podľa Cookovho vyhlásenia čínska armáda dnes odovzdala americký autonómny podmorský dron Glider asi 50 míľ severozápadne od Subic Bay, kde ho 15. decembra protizákonne zadržala.

 

Predtým o odovzdaní dronu informovalo aj čínske ministerstvo obrany s tým, že k tomu došlo po "priateľských konzultáciách".

 

Experti špekulovali, že Čína chcela touto cestou ukázať USA, že sa nezmieri s telefonátom novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa taiwanskej prezidentke, lebo tento krok považuje za spochybnenie politiky jednej Číny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies