Pentagón označil hackerský útok na kontá Centcom za "kybervandalizmus"

NETKY.SK • 13 Január 2015, 07:57 • 2 min
Pentagón označil hackerský útok na kontá Centcom za "kybervandalizmus"

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany dnes vo vyhlásení potvrdilo hackerský útok na kontá Centrálneho velenia armády USA (Centcom) na Twitteri a You Tube.

slovakia

left justify in out

Centcom, ktorý vedie americké vojenské operácie v Iraku a Sýrii, označil približne 30-minútový incident za "kybervandalizmus", pri ktorom nedošlo k narušeniu vojenských sietí ani operácií. Kontá sú umiestnené na komerčných serveroch a počas vyšetrovania incidentu sú neprístupné, citovala Centcom tlačová agentúra DPA.
      

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) uviedol, že hackerský útok vyšetruje v spolupráci s Pentagónom, "aby zistil jeho povahu a rozsah incidentu". Útok uskutočnili hackeri, ktorí sa vyhlasujú za stúpencov militantnej organizácie Islamský štát (IS). Na účet Centcom na YouTube zavesili video pochádzajúce podľa všetkého od IS a na účtu na Twitteri zverejnili údajne kontaktné informácie na vojenských predstaviteľov a programy, o ktorých tvrdia, že ich stiahli z vojenských počítačov.
      

Texty na Twitteri varujú amerických vojakov a ich rodiny že "sme prenikli do vašich sietí a osobných zariadení a vieme o vás všetko".
      

"Nezastavíme sa! Vieme všetko o vás, vašich manželkách a deťoch. Americkí vojaci, sledujeme vás!," napísali hackeri na link k stránke zdieľania súborov Pastebin. "Náš prvý názor je, že nezverejnili žiadne utajované informácie a žiadna zo zverejnených informácií nepochádza zo serveru Centcom." Pentagón informoval, že na možné zverejnenie osobných informácií upozornil príslušné počítačové i justičné orgány a prijal opatrenia, aby sa o tom čo možno najskôr dozvedeli aj jednotlivci, ktorých by sa to mohlo potenciálne dotknúť.


Hovorca Bieleho domu Josh Earnest predtým povedal, že nič nedokazuje, že by sa hackeri dostali k utajovaným alebo osobným informáciám. "Je výrazný rozdiel medzi tým, čo je veľké narušenie dát a hackerským napadnutím konta na Twitteri," poznamenal.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies