Pentagón odmieta, že schéma látky novičok bola zverejnená v USA

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 09:30 • 2 min
Pentagón odmieta, že schéma látky novičok bola zverejnená v USA

WASHINGTON - Ministerstvo obrany USA sa nezaoberalo vývojom nervovoparalytickej látky novičok, ktorá bola podľa Británie zrejme použitá pri otrave bývalého agenta ruskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru TASS to v pondelok vyhlásila predstaviteľka Pentagónu Michelle Baldanzová. Stalo sa tak v reakcii na tvrdenie vedúceho chemicko-analytického laboratória ruského ministerstva obrany Igora Rybaľčenka, ktorý tvrdí, že schéma látky novičok bola v USA zverejnená ešte v roku 1998.

 

"Toto vyhlásenie je absurdné," uviedla Baldanzová, ktorá dodala, že akékoľvek dohady o tom, že Pentagón sa podieľal na vývoji a výrobe tejto látky, sú "absolútne lživé a urážlivé".

Rybaľčenko v nedeľu v rozhovore pre televíziu Rossija 1 uviedol, že v roku 1998 pri štúdiu ďalšej verzie spektrálnej knižnice amerického Národného úradu pre normalizáciu "sme objavili látku, ktorá nás zaujala, pretože to bola fosforoorganická zlúčenina".

 

"Pochopili sme, že bude mať silný smrtiaci účinok. Teraz sa ukazuje, usudzujúc podľa názvu tejto látky, že to bol presne on - novičok A234. Je tu"Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze.

 

Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

Británia v reakcii prijala sériu opatrení proti Rusku, medzi ktorými bolo aj vyhostenie skupiny ruských diplomatov.

 

Na znak solidarity s Londýnom v pondelok celý rad členských štátov EÚ, ako aj Ukrajina, USA, Kanada a Austrália oznámili, že tiež vyhostia ruských diplomatov. Rusko už medzičasom avizovalo, že tento akt nezostane bez odpovede.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies