Pentagón minul na boj proti Islamskému štátu už 1,1 miliardy dolárov

NETKY.SK • 7 Október 2014, 07:25 • 2 min
Pentagón minul na boj proti Islamskému štátu už 1,1 miliardy dolárov

WASHINGTON - Pentagón od polovice júna tohto roku minul na vojenské operácie proti Islamskému štátu (IS) v Iraku a neskôr aj v Sýrii už 1,1 miliardy dolárov. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na údaje centrálneho velenia armády USA.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia americkej administratívy odhadujú, že pokračujúce ťaženie voči IS a ďalším militantným skupinám regióne stojí Spojené štáty v priemere sedem až desať miliónov dolárov denne. 
      

Americké námorníctvo od júna nasadilo voči radikálom z IS približne 185 kusov munície, vrátane 47 striel s plochou dráhou letu typu Tomahawk, odpálených z lodí rozmiestnených v Perzskom zálive a Červenom mori. Operácie námorníctva doposiaľ stáli 62 miliónov dolárov; väčšinu z tejto sumy tvoria náklady na strely Tomahawk. 
 

Omnoho viac prostriedkov minulo americké letectvo, ktorého bojové lietadlá za rovnaké obdobie použili proti IS skoro 1000 kusov munície. Odhady nákladov v prípade letectva neboli zverejnené. V Iraku okrem toho operuje viac ako 1300 príslušníkov americkej armády. Pôsobia v dvoch operačných centrách v Bagdade a Arbíle a ako členovia poradných tímov pomáhajú irackej armáde.   

      

Pôvodne nie príliš vysoké americké náklady na boj proti IS prudko stúpli po 8. auguste, keď USA spustili letecké údery v severnom Iraku. Výdaje ďalej vzrástli v septembri po tom, ako sa nálety rozšírili aj do susednej Sýrie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies