Pentagon investoval miliardy dolárov na výrobu stíhačiek F-35

NETKY.SK • 2 August 2017, 08:02 • 2 min
Pentagon investoval miliardy dolárov na výrobu stíhačiek F-35

WASHINGTON - Spoločnosť Lockheed Martin získala miliardy USD na výrobu stíhačiek F-35, ktoré sa predajú zahraničným armádam. Zálohová platba, ktorá už prebehla, umožňuje dodávateľovi pokrytie čiastočných nákladov spojených s ich náročnou výrobu.

slovakia

left justify in out

V piatok americké ministerstvo obrany previedlo dcérskej spoločnosti Lockheed Martin Aeronautics, platbu vo výške 3,7 miliardy USD na obstaranie 50 stíhacích lietadiel F-35 Lightning II určených pre zahraničných záujemcov. Na zoznam záujemcov sa zaradila Veľká Británia, Taliansko, osem stíhačiek si objednala Austrália a Holandsko, Turecko, Nórsko a mnohé iné krajiny.

 
F-35 je dodávaný v troch verziách, F-35A, ktorý je navrhnutý tak, aby bol najmenší a najľahší pre Air Force a spojencov USA. F-35B je zas navrhnutý tak, aby zvládol krátke vzlety a vertikálne pristátia Marine Corps a F-35C, typ, ktorý je vhodný pre lietadlové lode námorníctva aby zvládol vzlietanie a pristávanie na krátkych pristávacích dráhach. V tejto zmluve majú odberatelia zakotvené, že spoločnosť sa im bude starať aj o servis či údržbu strojov. S výrobou by mali byť hotový v decembri 2020.
 

Spoločnosť Lockheed už vyrába lietadlá na základe dohody známej ako "nedefinovaná zmluvná akcia", na základe ktorej do Pentagonu dodá 141 stíhačiek pre americkú armádu, ktorá už poslala časť financií na výrobu. Pentagon celkovo predpokladá investovanie 1 bilionu USD na výrobu 2457 stíhačiek do roku 2038. (1 EUR - 1,181 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies