Pentagón identifikoval 1200 umiernených sýrskych bojovníkov pre výcvik proti IS

NETKY.SK • 19 Február 2015, 06:41 • 2 min
Pentagón identifikoval 1200 umiernených sýrskych bojovníkov pre výcvik proti IS

WASHINGTON - Pentagón v stredu oznámil, že identifikoval 1200 umiernených sýrskych opozičných bojovníkov, ktorí majú "potenciál" pre výcvik na boj proti militantnej organizácii Islamský štát.

slovakia

left justify in out

Títo jednotlivci podľa hovorcu Pentagónu Johna Kirbyho zatiaľ výcvik nepodstúpili, musia prejsť ešte ďalšou previerkou predtým, ako budú pripravení "vrátiť sa späť a brániť svojich občanov". Podľa agentúry DPA sa americká vláda zatiaľ nerozhodla, či tieto jednotky podporí letecky alebo iným spôsobom, keď bude výcvik ukončený.

 

"Uvedomujeme si, že budeme mať určitú zodpovednosť," konštatoval Kirby. Dodal, že tieto jednotky budú určené len na boj proti militantom z Islamského štátu, nie proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

Ubehlo už päť mesiacov od oznámenia amerického prezidenta Baracka Obamu, že má v úmysle začať s výcvikom umiernených sýrskych bojovníkov, ktorí by sa postavili proti Islamskému štátu. Kongres vlani v septembri odobril Obamov plán aj súvisiace financie. Pentagón vtedy tvrdil, že do jedného roka by mohli vycvičiť 5000 takýchto bojovníkov. Výcvik by mal prebiehať v Saudskej Arábii a Turecku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona