Pentagón: Čína pokračuje v modernizácii armády a zvyšovaní vojenských výdavkov

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 11:19 • 2 min
Pentagón: Čína pokračuje v modernizácii armády a zvyšovaní vojenských výdavkov

WASHINGTON - Čína pokračuje v dlhodobom trende zvyšovania vojenských výdavkov a v modernizácii technického vybavenia svojej armády. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na výročnú správu Pentagónu.

slovakia

left justify in out

Podľa odhadov amerického ministerstva obrany Čína v roku 2013 venovala na armádu a zbrojné programy viac ako 145 miliárd dolárov. Pentagón v tejto súvislosti kritizoval Peking za nedostatok transparentnosti, keďže oficiálne čínske údaje hovoria len o 120 miliardách dolárov.

 

Čína podľa správy investuje do modernizácie svojho arzenálu bezpilotných lietadiel, vojnových lodí a lietadiel, rakiet, elektronických i kybernetických zbraní. Vďaka vojenským investíciám Peking neustále zvyšuje potenciál dosahu svojich zbraní mimo čínskeho územia, uvádza sa v 96-stranovej správe, zverejnenej vo štvrtok, ktorú Pentagón predložil americkému Kongresu.

 

Podľa autorov správy sa čínska armáda týmto spôsobom pripravuje predovšetkým na potenciálne konflikty v oblasti Taiwanského prielivu, ale aj v Juhočínskom a Východočínskom mori, kde sa Čína kvôli svojim územným nárokom dostáva do sporov s viacerými krajinami regiónu. 

 

Čína americkú správu odmietla s tvrdením, že Spojené štáty zámerne zveličujú údajnú čínsku vojenskú hrozbu a kritizujú jej úplne štandardné výdavky na posilňovanie vlastnej armády a obrany.  

 

Peking tento rok oznámil zvýšenie vojenských výdavkov o 12,2 a vlani o 10,7 percenta. V roku 2013 bol čínsky vojenský rozpočet druhý najvyšší na svete po USA, ktoré vlani venovali na obranu vyše 600 miliárd dolárov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies