Penta získala v Nemecku priemyselné objekty aj menšie firmy

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 10:06 • 2 min
Penta získala v Nemecku priemyselné objekty aj menšie firmy

PRAHA - Investičná skupina Penta získala v Nemecku priemyselné objekty aj menšie firmy. Vďaka odkúpeniu dlhov nemeckého výrobcu drôtov WDI sa Penta dostala k rozhodujúcim právam v niekoľkých menších nemeckých spoločnostiach a k nehnuteľnostiam.

slovakia

left justify in out

A hoci nakoniec Penta WDI neovládla a nezískala kontrolný balík jej akcií, celý projekt by pre ňu mal byť ziskový a priniesť jej milióny eur, konštatujú na svojej internetovej stránke české Hospodářské noviny (HN).

Noviny pripomínajú, že pred dvoma rokmi začala česko-slovenská skupina Penta Investments vykupovať dlhy, ktoré mal voči bankám jeden z najväčších výrobcov drôtov WDI (Westfälische Drahtindustrie) a jeho majiteľ Pampus Group.

Cieľom bolo ovládnuť nemeckú spoločnosť, ktorá síce zápasí s finančnými problémami, ale jej obrat sa pohyboval rádovo v stámiliónoch eur. Penta chcela zopakovať investíciu do poľskej drôtovne Drumet, ktorú kúpila v roku 2009 v konkurze a o dva roky neskôr ju predala so ziskom desiatok miliónov korún. WDI by mala byť kópiou Drumetu, avšak desaťkrát väčšou. Investičná skupina preto skúpila jej pohľadávky za 22 miliónov eur a stala sa spolu so siedmimi bankami hlavným veriteľom.

"Videli sme dvojaký prístup k veci. Tým prvým bola kapitalizácia dlhu, to znamená stať sa v konečnom dôsledku primárne akcionárom WDI, prípadne celej skupiny Pampus. Druhým variantom bolo zachovať sa čisto ako finančný investor, teda bez toho, aby sme vstupovali do akcionárskej pozície," povedal HN investičný manažér Penty Jakub Kořínek, ktorý má akciu okolo WDI na starosti.

Potvrdil zároveň, že Pente sa WDI nepodarilo ovládnuť, a preto z boja o ňu odstupuje. "Projekt bude ziskový. To je jasné už po realizácii časti transakcií," uviedol Kořínek. Zisk Penty by sa teraz mal pohybovať medzi tromi až štyrmi miliónmi eur.

Penta je najväčším veriteľom WDI. To znamená, že aj keď nie je akcionárom spoločnosti, bude mať hlavné slovo pri rozhodovaní o jej budúcnosti. Výsledný zisk investičnej skupiny bude závisieť od toho, za koľko sa jej podarí získané firmy predať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies