Penta sa stala majoritným akcionárom v Sberbank Slovensko

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 15:11 • 2 min
Penta sa stala majoritným akcionárom v Sberbank Slovensko

BRATISLAVA - Spoločnosť Penta Investments sa v piatok stala vlastníkom majoritného podielu 99,5 % akcií v Sberbank Slovensko. Úspešné uzatvorenie transakcie bolo podmienené aj súhlasom Európskej centrálnej banky, ktorý vydala počas minulého týždňa. V polovici marca tohto roka schválil transakciu aj Protimonopolný úrad SR. Zmluvu o kúpe majoritného podielu v Sberbank Slovensko podpísala skupina Penta v decembri minulého roku.

slovakia

left justify in out

“Akvizícia Sberbank Slovensko je v súlade s našou dlhodobou stratégiou posilňovať pozíciu na slovenskom bankovom trhu. Sme presvedčení, že naše dlhoročné skúsenosti z tejto oblasti budú znamenať ďalšie zvyšovanie úrovne služieb a kvality produktov pre klientov banky,” povedal Iain Child, partner v Penta Investments.

 

Penta je stredoeurópska investičná skupina, ktorá bola založená v roku 1994. Skupina Penta je na bankovom trhu aktívna od roku 2007, kedy sa stala jediným akcionárom Privatbanky orientovanej na poskytovanie služieb privátneho bankovníctva. V roku 2011 sa stala väčšinovým vlastníkom Prima banky, vtedy ešte Dexia banky, ktorá sa zameriava najmä na retailových klientov a financovanie miest a obcí.

 

Sberbank Slovensko bola do Obchodného registra SR zapísaná koncom augusta 1991. Do konca októbra 2007 pôsobila na trhu ešte ako Ľudová banka, potom zmenila názov na Volksbank Slovensko, keď sa jej hlavným akcionárom stala rakúska spoločnosť Volksbank International. Avšak 15. februára 2012 sa 100-percentným akcionárom Volksbank International stala ruská banka Sberbank. Obchodné meno a značku banka na Slovensku zmenila 15. februára 2013. Sberbank Europe podpísala v decembri 2015 dohodu so skupinou Penta o predaji majoritného podielu v Sberbank Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies