Penta sa približuje k českým nemocniciam, nakupovať začne vo Vrchlabí

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 11:34 • 2 min
Penta sa približuje k českým nemocniciam, nakupovať začne vo Vrchlabí

PRAHA - Po mesiacoch špekulácií a zahmlievania sa plány česko-slovenskej investičnej skupiny Penta Investments v českom zdravotníctve začínajú pomaly vyjasňovať. Podľa servera iDnes.cz chystá Penta prvý zárez vo východných Čechách, väčšie sústa by ale potom mali prísť na západe Českej republiky.

slovakia

left justify in out

Spolumajiteľ skupiny Marek Dospiva na nedávnej tlačovej konferencii naznačil, že prvé nákupy sú už vo finále a ich oznámenie je otázkou dní, maximálne týždňov.

 

Podľa niekoľkých zdrojov pre server iDnes.cz je už prakticky hotový nákup súkromnej Česko-nemeckej horskej nemocnice Krkonoše vo Vrchlabí. Areál, ktorý je známy netradičnými postupmi, roky viedol bývalý sociálnodemokratický senátor Vladimír Dryml. Ten v čele nemocnice skončil zhruba pred mesiacom, podľa svojich slov pre nezhody s majiteľmi. V posledných týždňoch ho niekoľkokrát videli v priestoroch pražského Florentina, kde Penta Investments a jej firmy sídlia.

 

Podľa hlasov z okolia nemocnice už manažéri Penty vo Vrchlabí niekoľko týždňov úradujú. Skupina za nemocnicu údajne zaplatí okolo 120 miliónov Kč (4,44 milióna eur).

 

Penta sa zatiaľ stále jasnejšie nevyjadrila. "Penta komentuje len reálne uskutočnené transakcie. Že sa k žiadnym špekuláciám nevyjadrujeme, nie je neochotou, ale čisto biznisovým prístupom k veci," uviedol bez ďalších podrobností hovorca Penty Ivo Mravinac.

 

Omnoho väčšie obchody Penty by sa mali uskutočniť severozápadne od Prahy a práve pre ich zložitosť sa nástup spoločnosti do českých nemocníc vlečie. Pôvodne mali byť prvé zmluvy dotiahnuté už koncom minulého roka.

 

Podľa neoficiálnych informácií krúži Penta okolo Nemos Group. Niektoré zdroje uvádzajú, že rokuje priamo o vstupe do skupiny, do ktorej patria nemocnice v Sušici, Sokolove a Ostrove. Zatiaľ sa však podľa zdroja z okolia firiem líšia cenové predstavy obidvoch strán. Zástupcovia skupiny Nemos ale informácie o diskusiách s Pentou odmietajú.

 

Ďalším cieľom Penty by mohla byť spoločnosť Medic Bohemia Holding, ktorej patrí prostredníctvom firmy Západní zdravotní väčšinový podiel v nemocnici v Mariánskych Lázňach. Podľa verejných zdrojov Medic Bohemia Holding ovláda Jan Tůma, vplyvný karlovarský podnikateľ v energetike a hazarde.

 

Skupina Penta Investments už vlastní a prevádzkuje nemocnice a kliniky na Slovensku, kde patrí k najväčším hráčom, ale aj v Poľsku. O jej plánoch v Česku sa hovorí už dlhšie než rok a nech by sa jej nástup odohral v akomkoľvek štýle, jednoduché to v Česku mať nebude.

 

Na českom trhu už niekoľko rokov pôsobia iné významné skupiny. Jednotkou v oblasti súkromného zdravotníctva je Agel oceliara Tomáša Chrenka a aktívna je aj skupina Euroclinicum niekdajšieho manažéra PPF Jana Blaška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies