Penta postaví na bratislavských Boroch nemocnicu za vyše 100 miliónov

NETKY.SK • 11 November 2016, 11:11 • 2 min
Penta postaví na bratislavských Boroch nemocnicu za vyše 100 miliónov

BRATISLAVA - Finančná skupina Penta postaví na bratislavských Boroch novú nemocnicu. Začiatok výstavby sa plánuje na rok 2018, pacientov má privítať v prvej polovici roka 2021. Investícia s očakávanou návratnosťou 20 rokov má dosiahnuť viac ako 100 miliónov eur. Zariadenie so 400 lôžkami bude poskytovať zdravotnú starostlivosť aj pre tých najťažších pacientov.

slovakia

left justify in out

Investícia bude zásadný prelomový bod pre slovenské zdravotníctvo, vyhlásil dnes partner spoločnosti Penta Investments Eduard Maták. Verí, že sa Pente podarí presvedčiť verejnosť, že jej pôsobenie v zdravotníctve nie je negatívne a je z dlhodobého pohľadu prospešné nielen pre ňu, ale aj pre občanov. Nemocnica bude patriť pod sieť spoločnosti Svet zdravia, patriacej do skupiny Penta Investments.

 

"Chceme dokázať, že sme schopní poskytovať zdravotnú starostlivosť na najvyššej európskej úrovni v súčasných podmienkach verejného zdravotného poistenia. Myslím si, že tento projekt sa stane referenčným pre celý región strednej a východnej Európy," povedal šéf Sveta zdravia Ľuboš Lopatka. V súčasnosti sa pripravuje dokumentácia na získanie právoplatného územného rozhodnutia a následného stavebného povolenia.

 

V nemocnici novej generácie nájde prácu približne 1200 ľudí. Má mať 14 operačných sál, urgentný príjem, 36 jednolôžkových izieb intenzívnej starostlivosti, pôrodnicu, perinatologické centrum či rodinne orientovanú jednotku intenzívnej starostlivosti pre novorodencov. Rovnako tu bude prvé komplexné centrum zamerané na liečbu mozgových príhod, traumacentrum i transplantačné centrum zamerané na príbuzenské transplantácie. Všetky pacientske izby budú jednolôžkové.

 

Nemocnica má byť pre pacientov všetkých zdravotných poisťovní. Podľa Lopatku však zatiaľ s nimi o zazmluvnení nerokovali. Tvrdí, že za hospitalizáciu či zákroky by ľudia nemali platiť žiadne extra poplatky. "Môžu prísť tak, ako aj teraz chodia bežne do nemocníc v rámci Bratislavy," avizoval Lopatka. V zariadení by tiež mali končiť najťažšie prípady zo všeobecných nemocníc Sveta zdravia. V sieti je v súčasnosti 14 regionálnych nemocníc.

 

Šéf projektu Anton Hanušín chce do nemocnice prilákať lekárov a sestry aj zo zahraničia. "Prvých kľúčových ľudí plánujeme zamestnať už v tejto fáze, aby sa mohli aktívne podieľať na definovaní detailného dizajnu či procesov. Väčšinu pracovných miest začneme aktívne obsadzovať približne rok pred plánovaným spustením," uviedol. Na Slovensko sa tak vracia napríklad Vladimír Černák, ktorý pôsobí ako kardio a hrudný anestéziológ v Holandsku.

 

Novú nemocnicu plánuje stavať v Bratislave aj štát. Lopatka nechcel špekulovať o tom, či je jej neexistencia výhodou alebo nie. Ako poukázal, všetci sa zhodnú, že hlavné mesto dôstojnú nemocnicu potrebuje. "Nechceme ďalej čakať a špekulovať, ideme do projektu s dobrým úmyslom, naše rozhodnutie postaviť túto nemocnicu na Boroch je konečné," doplnil Lopatka. Podľa Matáka chce Penta aj týmto príkladom demonštrovať, že súkromné investície vedú k vyššej kvalite a dostupnosti zdravotnej starostlivosti na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies