Penta posilňuje realitný biznis

NETKY.SK • 13 Október 2016, 11:11 • 2 min
Penta posilňuje realitný biznis

PRAHA - Penta posilňuje realitný biznis. Až tretinu portfólia finančnej skupiny budú tvoriť nehnuteľnosti. Informoval o tom český internetový portál ihned.cz.

slovakia

left justify in out

Finančná skupina Penta plánuje rozširovať svoje developérske aktivity a v nasledujúcich rokoch zvýši investície do výstavby nových projektov. "Realitný biznis by mal v budúcnosti tvoriť až 30 % portfólia celej Penty," povedal v rozhovore pre české Hospodářské noviny (HN) projektový riaditeľ Penty Petr Palička.

 

V minulom roku dosiahol podiel realít na podnikaní česko-slovenskej skupiny 18 %. Zostal tak na treťom mieste za maloobchodom a zdravotníctvom.

 

Priestor pre rast nie je podľa riaditeľa len na území Česka. Aktuálne má firma najviac developérskych projektov na Slovensku, ale stavia aj v Poľsku. Práve tam vidí veľký potenciál pre ďalší rast.

 

"V Poľsku ešte len začíname. V porovnaní s Českom však ide o trikrát väčší trh. Takže sa dá predpokladať, že raz tam bude väčší objem developmentu," vysvetlil Palička. Nevylučuje ani expanziu do ďalších krajín. To však podľa neho neznamená, že skupina odstaví Česko na druhú koľaj. V tuzemsku plánuje veľké projekty za miliardy korún. Vo všetkých prípadoch sa chce riadiť rovnakou stratégiou: postaviť, prenajať a následne predať.

 

Aktuálne je Penta pred predajom svojho vôbec prvého developérského projektu v Česku - administratívneho komplexu Florentinum pri pražskej Masarykovej stanici.

 

Palička očakáva, že by skupina mohla uzavrieť zmluvu s jedným z troch záujemcov ešte do konca tohto roka. Keď transakciu, ktorej hodnota môže podľa odborníkov dosiahnuť 8 miliárd Kč (296 miliónov eur), uzavrie, zameria svoju pozornosť na administratívnu budovu Aviatic v pražských Jinoniciach. Ide o prvú dokončenú stavbu v práve vznikajúcej modernej štvrti Waltrovka, do ktorej Penta chce v nasledujúcich rokoch investovať približne 5 miliárd Kč.

 

Skupina plánuje v nasledujúcich rokoch výstavbu ďalších administratívnych budov. Najväčší projekt chystá na pozemkoch okolo Masarykovej stanice, kde postaví komplex ôsmich budov, ktoré by mali celkovo ponúknuť 90.000 štvorcových metrov prevažne kancelárskych plôch. Penta projekt v posledných troch rokoch pripravovala v spolupráci s Inštitútom plánovania a rozvoja hlavného mesta, teraz prechádza schvaľovacím procesom.

 

Penta tiež plánuje v nasledujúcich rokoch rozšíriť počet rezidenčných projektov v Prahe. "Radi by sme ich mali po meste viac, nechceme sa však venovať malým projektom v objeme 30 bytov," uviedol Palička.

 

(1 EUR = 27,025 CZK)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies