Penta kupuje v Česku sieť súkromných nemocníc za niekoľko stoviek miliónov Kč

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 14:16 • 2 min
Penta kupuje v Česku sieť súkromných nemocníc za niekoľko stoviek miliónov Kč

PRAHA - Investičná skupina Penta kupuje jednu z najväčších súkromných sietí nemocníc v Česku - Nemos. Penta za 90 % vo firme, ktorá má ročné tržby 1 miliardu Kč (37 miliónov eur), s nemocnicami v Sokolove, Ostrove a Sušici, zaplatí niekoľko stoviek miliónov Kč. Je to prvá väčšia akvizícia českých nemocníc zo strany Penty. Investičná skupina mala od vlaňajška menšiu nemocnici vo Vrchlabí.

slovakia

left justify in out

Rokovania o kúpe trvali päť rokov, uviedli české Hospodárske noviny (HN). Penta tak expanduje v českom zdravotníckom biznise. Nakupovať v Česku chcú aj ďalší súkromní hráči, v súčasnosti však majú šancu len v prípade mestských zariadení.

 

"Nemos a Vrchlabí majú spoločne asi 1,2 miliardy korún tržieb. Už sa stávame hráčom na trhu, ale v porovnaní s našimi ambíciami stále malým. Pozeráme sa na ďalšie príležitosti," uviedol v rozhovore pre HN investičný riaditeľ Penty Václav Jirků a priznal záujem o nemocnicu v Roudnici, ktorý zabrzdil spor súčasných akcionárov.

 

Penta je jednotkou súkromného zdravotníctva na Slovensku a v Poľsku vlastní desať nemocníc. Nie je však sama, kto má chuť nakupovať české nemocnice a polikliniky. Plány expandovať majú všetci hlavní hráči v odbore. Preto je stále ťažšie nájsť niekoho, kto súkromnú nemocnicu predá. Rovnako tak o predaji neuvažuje väčšina verejných zariadení, či už ide o fakultné alebo krajské nemocnice.

 

(1 EUR = 27,021 CZK)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona