Pensylvánsky guvernér uvalil matórium na výkon trestu smrti

NETKY.SK • 14 Február 2015, 07:57 • 2 min
Pensylvánsky guvernér uvalil matórium na výkon trestu smrti

HARRISBURG - Novozvolený guvernér amerického štátu Pensylvánia Tom Wolf v piatok uvalil moratórium na výkon trestu smrti v tomto štáte Únie. Uviedol, že doterajší systém je neefektívny, nespravodlivý a drahý.

slovakia

left justify in out

V nadväznosti na toto rozhodnutie Wolf okamžite udelil odklad výkonu trestu smrti v prípade odsúdeného, ktorého poprava bola naplánovaná na 4. marca. Ide o Terrencea Williamsa, odsúdeného na trest smrti v roku 1986 za vraždu spáchanú v roku 1984, keď mal 18 rokov. 
      

Moratórium bude platiť až do zverejnenia správy komisie zriadenej Kongresom v Pensylvánii v roku 2011, ktorej úlohou je preskúmať účinnosť trestu smrti.
      

Podobné moratórium v súčasnosti platí vo viacerých z 32 štátov USA, kde je možné udeľovať tresty smrti. Od roku 1976, keď Najvyšší súd USA umožnil obnovenie vykonávania popráv, popravili na území Pensylvánie len troch odsúdencov, posledného v roku 1999. Ďalších 186 - 183 mužov a tri ženy - na popravu stále čaká.
      

Vyhlásenia moratória na výkon trestu smrti v Pensylvánii demokrat Tom Wolf, ktorý kandidoval za demokratov, avizoval už počas predvolebnej kampane. V nej sa stretol s republikánom Tomom Corbettom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies