Peniaze za rekonštrukciu bratislavského letiska pôjdu z rozpočtu

NETKY.SK • 24 Máj 2011, 06:52 • 2 min
Peniaze za rekonštrukciu bratislavského letiska pôjdu z rozpočtu

Peniaze za rekonštrukciu bratislavského letiska pôjdu z rozpočtu

slovakia

left justify in out

img

Kontrola Európskeho úradu boja proti podvodom (OLAF) zistila v projekte rekonštrukcie bratislavského letiska neoprávnené náklady čiastočne už pri prvom projekte v roku 2005 a ďalšie v projektoch uskutočnených za predchádzajúcej vlády, pripustila dnes premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Výsledkom je, že tieto peniaze musí uhradiť štátny rozpočet a nezískame ich z eurofondov, ako sa pôvodne plánovalo.
      "Celková hodnota neoprávnených nákladov, hlavne z dôvodu, že nebola v poriadku súťaž, je vyše 3 miliónov eur. Tieto finančné prostriedky za terminál na letisku si nemôžeme nárokovať ani očakávať, že budú preplatené," uviedla šéfka exekutívy po dnešnom stretnutí s eurokomisárom pre regionálny rozvoj Johanessom Hahnom.
      "Musíme ich uhradiť zo štátneho rozpočtu, teda idú na úkor štátneho rozpočtu. O kapitole, ktorá to bude, je ťažké rozhodovanie na úrovni vlády a s ministerstvom financií," doplnila Radičová.
      "V tom čase letisko nebolo riadené tak ako som si predstavoval, a preto som odvolal generálneho riaditeľa letiska, podotýkam, že bez tlaku médií aj bez tlaku vtedajšej opozície," reagoval exminister dopravy a v súčasnosti opozičný poslanec Ľubomír Vážny (Smer-SD). Podľa vlastných slov sa k tomu vie bližšie vyjadriť až potom, ako bude mať k dispozícií oficiálne stanovisko OLAFu.
      Ako dnes informoval denník SME, bruselský OLAF pri svojom vyšetrovaní dospel k záveru, že Slovensko v minulosti vybralo firmu na rekonštrukciu bratislavského letiska (BTS) nekorektne a peniaze, ktoré na to získalo od Európskej komisie (EK), tak má vrátiť.
      Bývalé vedenie bratislavského letiska vybralo na renováciu firmu Ikores bez súťaže. Vtedajší majiteľ firmy Jozef Kopecký daroval v minulosti Smeru-SD 200.000 korún (6666 eur).
      Ministerstvo dopravy zatiaľ nevie, z čoho peniaze vráti a vedeniu letiska nariadilo identifikovať ľudí zodpovedných za pochybný tender.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona