Peniaze pre VŠ nevytvárajú podmienky pre ich rozvoj

NETKY.SK • 12 Jún 2015, 11:37 • 2 min
Peniaze pre VŠ nevytvárajú podmienky pre ich rozvoj

BRATISLAVA - Peniaze, ktoré štát vyčleňuje pre dotáciu verejných vysokých škôl, nevytvárajú podmienky pre ich rozvoj a školy ponechávajú na úrovni prežívania.

slovakia

left justify in out

Rada vysokých škôl na to upozorňuje Vládu SR vo svojom uznesení, ktoré prijala na zasadnutí v stredu 10. júna. Podiel výdavkov na verejné vysoké školy z HDP podľa Rady vysokých škôl dlhodobo stagnuje na úrovni približne 0,6 percenta, pričom v ostatných krajinách V4 je nad úrovňou jedného percenta. Rada preto žiada, aby dotácia medziročne rástla o 0,1 percenta HDP, čo by umožnilo splniť záväzky Slovenska vyplývajúce z predvstupových rokovaní do EÚ. Informoval o tom predseda Rady vysokých škôl Martin Putala.


Verejné výdavky požaduje Rada vysokých škôl zvýšiť aj na vedu a výskum. Ako uvádza v prijatom uznesení, v súčasnosti tvoria približne 0,5 percenta HDP. Záväzok vlády je pritom dosiahnuť do roku 2020 mieru financovania vedy a výskumu na úrovni priemeru štátov EÚ, ktorý je v súčasnosti 1,8 percenta. Vysoké školy tiež žiadajú vládu o zvýšenie podpory základného a aplikovaného výskumu ako východiskového predpokladu zabezpečenia kvality vzdelávania a hlavného zdroja inovácií. Chcú tiež zabezpečiť finančnú podporu prevádzky infraštruktúry vybudovanej z Operačného programu Výskum a vývoj.


V treťom bode uznesenia Rada VŠ požaduje zmenu spôsobu obstarávania tovarov a služieb pre vedu, výskum a umenie. Súčasný zákon o verejnom obstarávaní podľa vysokých škôl vedie k nehospodárnemu využívaniu peňazí a znemožňuje reagovať na aktuálnu ponuku nižších cien kvalitného tovaru a služieb na rýchle zabezpečenie aktuálnych potrieb vysokých škôl. "Osobitne je prekážkou pri rozvíjaní tvorivej vedeckej a umeleckej činnosti, kde sa jednotlivé typy výdavkov z podstaty tvorivého bádania nedajú dopredu presne naplánovať, respektíve často ide o špecifické účelové zariadenia," uvádza Rada vysokých škôl.


Vysoké školy tiež požadujú, aby ministerstvo školstva urobilo audit dopadov metodiky rozpisu dotácie verejných vysokých škôl a jej každoročných úprav na činnosť a správanie sa vysokých škôl. Na základe výsledkov auditu by mali metodiku upraviť. Rada presadzuje, aby nová metodika rozpisu dotácie verejným vysokým školám platila dlhšie časové obdobie. Vyjadrila pritom zásadnú nespokojnosť s neuplatnením väčšiny pripomienok k metodike v minulosti. Dôležitá pritom podľa rady bola najmä požiadavka znížiť váhu prideľovania dotácií podľa počtu študentov v prospech váhy kvality výstupov z univerzít a prehodnotiť koeficienty odborov. Ministerstvo by podľa vysokých škôl malo najmä rozlíšiť kvalitu monografií, publikácií v karentovaných časopisoch, publikácií v časopisoch a ďalších výstupov evidovaných v medzinárodných databázach. Kvalita výstupov by sa podľa rady mala hodnotiť diferencovane po skupinách odborov.


Agendu sociálnej podpory študentov navrhujú vysoké školy presunúť pod rezort ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. "Táto agenda vytvára administratívnu záťaž pre vysoké školy a vyčlenené prostriedky vyvolávajú dojem vyššieho objemu prostriedkov venovaných na vysoké školy," uvádza sa v prijatom uznesení.


Rada tiež chce, aby ministerstvo školstva zabezpečilo trvalé financovanie prístupov do medzinárodných elektronických informačných databáz vrátane Web of Science a Scopus pre zabezpečenie európskeho štandardu podmienok pre vedu a výskum na Slovensku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona