Peniaze Ficovej vláde nechýbali, napriek tomu nezlepšila nič

NETKY.SK • 5 August 2010, 06:56 • 2 min
Peniaze Ficovej vláde nechýbali, napriek tomu nezlepšila nič

Peniaze Ficovej vláde nechýbali, napriek tomu nezlepšila nič

slovakia

left justify in out

Peniaze predchádzajúcej vláde Roberta Fica (Smer-SD) nechýbali. "Za štyri roky mala k dispozícii o 25 miliárd eur viac, ako mala Dzurindova vláda," podotkol počas dnešnej rozpravy k Programovému vyhláseniu vlády v parlamente šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
      Verejné výdavky sa tak síce za bývalej vlády zvýšili, no podľa Mikloša nepriniesli žiadny efekt. Stúpla však zadlženosť krajiny z 28 % na rekordných 58 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Tak kde sú tie peniaze?" opýtal sa minister. Podľa neho sa totiž nezlepšilo fungovanie zdravotníctva, školstva, neznížila sa miera chudoby, zhoršilo sa podnikateľské prostredia či konkurencieschopnosť.
      Mikloš je presvedčený, že Slovensko sa počas Ficovho vládnutia vybralo gréckou cestou. Dokazuje to napríklad deficit verejných financií či klamanie o ich skutočnom stave. "V prípade výšky deficitu sme veľmi blízko číslu, ktoré dosiahne Grécko," konštatoval. Deficit verejných financií Grécka by mal v tomto roku presiahnuť 8 % HDP, pričom podľa Mikloša sa deficit SR vyšplhá až k 8 %.
      Rast deficitu nezvýši iba výpadok príjmov do štátnej kasy, ale výrazne ho ovplyvnia aj nezaplatené a nezaevidované faktúry v objeme 750 miliónov eur. Tie by mali podľa prepočtov prehĺbiť deficit verejných financií o 1 %. Znížený výber daní bude mať 1,5-% negatívny efekt, keďže ide o výpadok 1 miliardy eur.
      K nezaplateným faktúram sa Mikloš dostal po prevzatí rezortu po svojom predchodcovi Jánovi Počiatkovi (Smer-SD). Ide napríklad o vyúčtovanie zdravotného poistenia za minulý rok, investičný stimul pre Au Optronics, strata osobnej železničnej dopravy za roky 2009 a 2010 či zhoršenie hospodárenia samospráv.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies