Pendlerom sa opäť skomplikuje život. Rakúsko zavádza hraničné kontroly a čoskoro obmedzí aj počet hraničných priechodov

NETKY.SK • 8 Január 2021, 08:23 • 2 min
Pendlerom sa opäť skomplikuje život. Rakúsko zavádza hraničné kontroly a čoskoro obmedzí aj počet hraničných priechodov

BRATISLAVA – Z piatka (8. januára) na sobotu (9. januára) Rakúsko zavádza hraničné kontroly. Dôvodom je veľmi vážna epidemiologická situácia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako informoval na sociálnej sieti Twitter český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček, Rakúsko pre silnejúcu pandémiu nového koronavírusu zavádza kontroly na hraniciach. Od budúceho týždňa tiež obmedzí počet hraničných priechodov.

 

Ako uviedol šéf rezortu, povinnosťou pre vstup do krajiny je povinná karanténa, pričom z nej existujú určité výnimky.

 

Spravodajský portál novinky.cz upozornil, že od 19. decembra rozšírilo Rakúsko varovanie pred cestovaním na takmer všetky krajiny.

 

Ako uvádza slovenský rezort zahraničia, do Rakúska je možné vstúpiť aj bez povinnosti karantény, avšak iba s negatívnym PCR alebo antigénovým testom, nie však starším ako 72 hodín.

 

Výnimku majú okrem opatrovateliek v zariadeniach aj opatrovateľky pracujúce v 24 hodinových turnusoch v rodinách,  sezónni pracovníci a osoby vstupujúce do Rakúska z dôvodu neodkladných medicínskych výkonov a ošetrenia v sprievode maximálne jednej osoby. 

 

Po príchode z rizikových štátov musia ľudia ísť do 10-dňovej karantény, ktorú je možné predčasne ukončiť absolvovaním PCR testu s negatívnym výsledkom. Ten je však možné vykonať najskôr v piaty deň od príchodu do krajiny.

 

Od začiatku pandémie sa v Rakúsku sa koronavírusom SARS-CoV-2 nakazilo už viac ako 372 tisíc ľudí, pričom ochoreniu COVID-19 podľahlo 6568 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona