AKTUALIZOVANÉ Pendleri pozor! Na hraniciach od vás nebudú požadovať negatívny výsledok na koronavírus

NETKY.SK • 7 December 2020, 08:51 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Pendleri pozor! Na hraniciach od vás nebudú požadovať negatívny výsledok na koronavírus

BRATISLAVA – Osoby staršie ako sedem rokov, ktoré pravidelne prekračujú hranice SR, sa budú musieť preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR či antigénového testu, nie starším ako 14 dní. Kontroly pendlerov sa však budú vykonávať až vtedy, keď hlavný hygienik Ján Mikas vydá vyhlášku.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 7. decembra 11:32

Nariadenie, ktoré platí od dnes, sa týka slovenských aj zahraničných pendlerov, občanov SR žijúcich v pohraničí susedných štátov, žiakov a študentov, osôb starajúcich sa o svojich blízkych. Ministerstvo vnútra však verejnosť upokojuje, že kontroly na hraniciach sa zavedú až v vtedy, keď toto nariadenia vydá hlavný hygienik Ján Mikas vo vyhláške. 

 

„Tam bol problém s tým, že sa pendleri nestihli testovať. Dnes by sa ale táto situácia mala vyjasniť,” ozrejmil Mikulec.

 

Polícia nebude na hraniciach kontrolovať pendlerov

Tiež osôb, ktoré obhospodarujú pôdu do 10 kilometrov od hraníc, umelcov a ďalších pracovníkov v kultúre, ktorí majú výnimku z domácej izolácie a testu. Informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) Daša Račková.

 

img

Ako ďalej priblížila, výsledok antigénového testu musí byť vydaný na mobilnom odberovom mieste alebo na odberovom mieste zariadenia sociálnych služieb (pre ich pracovníkov), pričom odberové miesta musia byť na území SR. Výsledok antigénového testu musí byť zaznamenaný na certifikáte ministerstva zdravotníctva alebo v tlačive uvedenom v prílohe vyhlášky ÚVZ SR.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Vládna strana sa rozhodla pomôcť pendlerom konštruktívnym krokom

 

Výnimka pre vodičov nákladnej dopravy

Polícia SR na sociálnej sieti napísala, že pendleri a ďalšie osoby s výnimkou nebude polícia od pondelka 7. decembra náhodne kontrolovať na hraničných priechodoch.

 

"Na základe záverov z rokovania Pandemickej komisie v piatok 4. decembra večer, po ktorom bola avizovaná aktualizácia ostatnej vyhlášky hlavného hygienika o opatreniach pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie SR, polícia nebude od pondelka 7. decembra do odvolania vykonávať u pendlerov ani ostatných osôb s výnimkou kontroly testov na COVID-19," uviedla polícia na sociálnej sieti.


Výnimky z domácej izolácie či testov sa budú týkať nielen vodičov nákladnej a autobusovej dopravy, ale aj členov posádky. „Vo vyhláške sa upravuje tlačivo pre cezhraničných pracovníkov, aby z neho bolo zrejmé, že neplatí len pre zamestnancov, ale aj pre iné formy práce ako napríklad živnosť,“ spresnila Račková.

 

Ministerstvo vnútra SR zároveň uviedlo, že pendlerov a ďalšie osoby nebude od dnešného dňa na hraničných prechodoch námatkovo kontrolovať

 

„Na základe záverov z rokovania Pandemickej komisie v piatok 4. decembra večer, po ktorom bola avizovaná aktualizácia ostatnej vyhlášky hlavného hygienika o opatreniach pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie SR, polícia nebude od pondelka 7. decembra do odvolania vykonávať u pendlerov ani ostatných osôb s výnimkou kontroly testov na COVID-19,“ uviedol rezort vnútra.

 

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona